Naslovnica / ŠPORT / Odbojkarice Calcita dobile prvo tekmo srednjeevropske lige

Odbojkarice Calcita dobile prvo tekmo srednjeevropske lige

Odbojkarice Calcita Ljubljane so na prvi tekmi turnirja srednjeevropske lige v dvorani Tivoli brez izgubljenega niza premagale madžarsko ekipo Fatum Nyiregyhaza. Svojo naslednjo tekmo na ljubljanskem turnirju bodo imele v četrtek, ob 17. uri, ko se bodo pomerile z dunajskim SVS Postom. Jutri jih čaka še tekma osmine finala pokala Slovenije, ki bo na Ptuju.

Calcit Ljubljana – Fatum Nyiregyhaza  3:0 (21, 16, 22)

Slovenske državne prvakinje so na prvi tekmi turnirja srednjeevropske lige v dvorani Tivoli gostile madžarsko ekipo Fatum Nyiregyhaza, ki ima v svojih vrstah tri tujke, Brazilko Deboro Ribeiro Araujo, Venezuelko Nelmano Carolino Valdez in Darlene Ramdin iz Trinidada in Tobaga. Vse tri so tudi začele tekmo, medtem ko se je domači trener Gašper Ribič odločil, da bosta obe tujki v njegovi ekipi, Brazilka Cecilia Aragao in Olivero Kostić, na uvodu tekme počivali. Prednost sta tokrat dobili Mojca Božič in Urška Igličar, ob njima pa so bile v začetni postavi še Petra Vrhovnik, Monika Potokar, Tina Grudina, Elena Kučej in prosta igralka Meta Jerala.

Na prvi tehnični odmor so s prednostjo točke odšle domače odbojkarice, ki so dvakrat vodile s tremi točkami prednosti, tako kot tudi pri izidu 10:7. Toda na servis Ribeiro Arujove so gostje z delnim izidom 4:0 prvič na tekmi povedle. Domače odbojkarice so v tem obdobju igre naredile preveč lastnih napak, a so v nadaljevanju niza igrale bolj zbrano in z asom Ane Katarine Hribar, ki je na servisu zamenjala Igličarjevo, povedle z 20:15. Madžarke so se jim dvakrat še približale na dve točki zaostanka, zadnjič pri izidu 22:20, v končnici pa so bile Calcitovke dovolj zbrane, da so z drugo zaključno žogo, v napadu je bila uspešna Potokarjeva, prišle do zmage v uvodnem nizu.

Drugi niz se je za domačo ekipo začel odlično. Servisi Vrhovnikove in Igličarjeve so gostujočim sprejemalkam povzročili veliko težav, za nameček so bile ljubljanske odbojkarice učinkovite še v napadu, kar jim je prineslo vodstvo z 11:1. Visoka prednost je nekoliko uspavala varovanke Gašperja Ribiča, ki so nekoliko popustile na sprejemu, na drugi tehnični odmor odšle s prednostjo šestih točk, Madžarke so se jim približale že na pet, vendar njihova zmaga v drugem nizu ni bila ogrožena. Vodstvo z 2:0 v nizih je z napako potrdila Valdezova.

Tretji niz se je začel z začetnim vodstvom gostij, toda na servis Vrhovnikove so domače odbojkarice na prvi tehnični odmor odšle s prednostjo štirih točk, takšna je bila njihova prednost tudi ob drugem tehničnem odmoru. Za razliko od drugega niza, ko Ljubljančanke niso popuščale, so v tretjem gostjam dovolile, da so se jim približale le na točko (20:18), po polminutnem odmoru pa je na 21. točki sledilo izenačenje. S tem težav za domačo ekipo še ni bilo konec, kajti Madžarske so celo povedle z 22:21. Po novem polminutnem odmoru so se Calcitovke le zbrale, z asom Igličarjeve prišle do novega vodstva (23:22), korektoka domače ekipe je nato dosegla še en as ter bila za konec uspešna še v napadu.

Jutri bosta na turnirju v Ljubljani igrali ekipi Fatum Nyiregyhaze in dunajskega SVS Posta. Odbojkarice bodo v četrtek igrale z Dunajčankami, jutri pa jih na Ptuju čaka tekma osmine finala pokala Slovenije.

Izjava po tekmi:

Gašper Ribič, trener Calcit Ljubljane: “Z izjemo obdobja po drugem tehničnem odmoru v tretjem nizu, ko smo Madžarkam dovolili, da so prišle do vodstva, sem z našo igro v glavnem lahko zadovoljen. Proti ekipam, ki so slabše od nas, si ne smemo dovoliti, da pademo na njihovo raven in da šele v končnici rešujemo niz. V vseh treh nizih smo si že na začetku priigrali prednost in to prednost bomo morali v prihodnje ohraniti do konca. Ampak na koncu smo le prišli do prve zmage v srednjeevropski ligi, to pa je tudi najbolj pomembno.«

Miha Štamcar
Foto: Klemen Brumec