Naslovnica / ŠPORT / Odbojkarice Calcita v ligi prvakinj nanizale šest porazov

Odbojkarice Calcita v ligi prvakinj nanizale šest porazov

Odbojkarice Calcita Ljubljane so v Sopotu odigrale še svojo zadnjo tekmo v letošnji ligi prvakinj. Tudi na njej so bile blizu želenega niza, predvsem to velja za prvi niz, nato pa jim je popustila zbranost, do izraza pa je prišla tudi večja kakovost aktualnih poljskih podprvakinj. Že v soboto pa se bodo varovanke Gašperja Ribiča spet preusmerile v domače prvenstvo, saj bodo ob 17. uri igrale z ekipo GEN-I Volley.

Atom Trefl Sopot – Calcit Ljubljana 3:0 (21, 22, 11)

Sopot – Dvorana Ergo Arena Sopot/Gdansk, gledalcev 1300, sodnika: Zaharova (Rusija) in Koiv (Estonija).

Atom Trefl Sopot: Tokarska 5, Balkestein-Grothues 8, Djerišilo 4, Miros 8, Damaske 6, Efimienko 6, Radenković 3, Kaczmar, Lukašik 3, Durayczyk – libero, Kulig – libero, Cooper 3, Kaczorowska 5, Zaroslinska 4. Trener: Lorenzo Micelli.

Calcit Ljubljana: Božič, Vrhovnik, Igličar, Forštnarič, Kučej 4, Kostić 9, Aragao 3, Hribar, Jerala – libero, Turk 5, Potokar 5, Koleva 8. Trener: Gašper Ribič.

Aktualne slovenske državne prvakinje v prvi sezoni med najboljšimi evropskimi klubi še niso osvojile niza. Njihova velika želja je bila, da do njega pridejo vsaj na svoji zadnji tekmi skupine B, toda poljski Atom Trefl Sopot je še enkrat potrdil svojo premoč in se zanesljivo uvrstil med 12 najboljših ekip, ki bodo nadaljevale s tekmovanjem v ligi prvakinj.

Podobno kot na zadnji tekmi v Tivoliju, ko je gostovala Novara, so ljubljanske odbojkarice, ki so tekmo začele v postavi Cecilia Aragao, Monika Potokar, Slavina Koleva, Elena Kučej, Kaja Turk, Olivera Kostić in prosta igralka Meta Jerala, dobro krenile v tekmo tudi na Poljskem. Ob dobrem servisu so bile uspešne tudi v bloku, v napadu je nekaj točk prispevala Olivera Kostić, kar jim je do prvega tehničnega odmora prineslo tri točke prednosti. Čeprav so domače odbojkarice povedle z 11:10, se calcitovke niso predale, še naprej je bil njihov sprejem na visoki ravni in tudi na drugi tehnični odmor so odšle s prednostjo treh točk. Toda na servis Maje Tokarske je poljska ekipa prišla do serije zaporednih točk in vodstva z 20:17. Po drugem polminutnem odmoru so Ljubljančanke le prišle do točke, ne pa tudi do preobrata. Uvodni niz se je končal s servisom v mreži Olivere Kostić.

Tudi drugi niz so calcitovke začele dobro, vodile s 6:3, s točko Potokarjeve pa so na še en tehnični odmor odšle s prednostjo. Tokrat dveh točk, vendar je na deveti točki že sledilo izenačenje, odpor gostij pa je popustil do drugega tehničnega odmora. Na sprejemu ni bilo več prave zbranosti in pri zaostanku štirih točk (10:14) je Gašper Ribič vzel svoj prvi polminutni odmor v drugem nizu, takoj po drugem tehničnem odmoru in zaostanku šestih točk (17:11) še drugega. Njegove varovanke so le prišle do servisa, dosegle tri točke zapored in vzpostavile ravnotežje na igrišču. Končnica niza je bila spet v znamenju domače ekipe, ki je prišla do šestih zaključnih žog za vodstvo z 2:0 v nizih, izkoristile pa so šele četrto in še to po polminutnem odmoru domačega trenerja Lorenza Micellija, ki mu pri delu pomaga slovenski strokovnjak Vasja Samec Lipicer.

V tretjem nizu je v ekipi Calcita Ljubljane dokončno popustila zbranost. Na sprejemu je bilo vse več napak, tudi v bloku niso bile več tako uspešne kot v prvih dveh nizih, še naprej so imele težave z zaključevanjem napadov. Ob drugem tehničnem odmoru so Poljakinje prišle že do sedmih točk prednosti in čeprav je domači trener precej spremenil svojo postavo, je bilo odpora slovenskih državnih prvakinj konec.

Izjava po tekmi

Gašper Ribič, trener Calcita Ljubljane: “Prva dva niza smo dobro držali svoj sprejem, v tretjem smo popustili, tudi Poljakinje so bolj pritisnile s servisom, predvsem pa smo naredili nekaj nepotrebnih napak, kar so domačinke seveda izkoristile. Proti tako dobri ekipi je težko vso tekmo igrati na visoki ravni. Žal smo ligo prvakinj končali brez osvojenega niza, vendar upam, da to ne bo naše zadnje igranje v tem elitnem tekmovanju. Tokrat se za menjave nisem odločil zato, ker smo prva dva niza igrali dobro, imeli svoj ritem, žal svoje dobre igre nismo unovčili s častnim nizom.”

Napisal: Miha Štamcar