Naslovnica / KOMENTARJI / Pisma bralcev / Odgovor policije na pismo bralca: “Sramu vredno ravnanje patrulje PP Kamnik” – prikaz nasprotnih dejstev

Odgovor policije na pismo bralca: “Sramu vredno ravnanje patrulje PP Kamnik” – prikaz nasprotnih dejstev

Za zagotovitev objektivne obveščenosti javnosti in v skladu z 42. členom Zakona o medijih zahtevamo, da v čim krajšem času objavite naslednji odgovor policije v povezavi s člankom, ki je bil 20. 3. 2021, objavljen na naslovu: “https://www.kamnik.info/pismo-bralca-sramu-vredno-ravnanje-patrulje-pp-kamnik/.

Na Operativno komunikacijski center Policijske uprave Ljubljana smo v četrtek, 18. 3. 2021, ob 2. uri prejeli klic občana, da se je pri njegovi hiši v kraju Žale na območju Kamnika zataknil voznik večjega kamiona in ker je obstajala nevarnost, da kamion zdrsne s ceste, je zaprosil za pomoč policijo.

Na kraju sta policista Policijske postaje Kamnik ugotovila, da je državljan Makedonije s tovornim vozilom nemških registrskih oznak do navedene lokacije pripeljal skozi staro mestno jedro Kamnika, kjer ni upošteval dveh prometnih znakov, ki omejujeta tovorni promet nad 7,5 tone na omenjenem
območju. Kljub temu je vožnjo nadaljeval na vseh ožjih in za promet težkih tovornih vozil prepovedanih cestah, dokler ni v vasi Žale trčil v žleb stanovanjske hiše.

Policista sta se pogovorila z lastnikom hiše, ter voznikom, ki sta se o škodi na objektu dogovorila, zato sta policista s pisnim dokumentom po preverjanju pogojev za vožnjo, odstopila od ogleda kraja prometne nesreče. Pomagala sta mu tudi izpolniti Evropsko poročilo o prometni nesreči. Ker bi
bilo nadaljnje premikanje tovornega vozila na kraju lahko nevarno, sta policista vozniku svetovala, da tovornjaka ne premika sam, ampak pokliče avtovleko. Voznik tovornjaka je kljub nasvetom policistov in pomoči pri iskanju avtovleke vozilo želel prestaviti, zato je zapeljal nekaj metrov naprej in nato popolnoma obstal na klančini, kjer je želel obrniti.

V celotnem nočnem času sta se policista nahajala na kraju z namenom zavarovanja udeležencev v prometu, med tem časom pa vozniku aktivno pomagala iskati ustrezno avtovleko, saj je sam kot tujec imel težave pri komunikaciji s servisom in zagotavljanjem denarnih sredstev za vleko. Ko so ugotovili, da v nočnem času avtovleke za tovorno vozilo ne bo mogoče dobiti, sta policista ostala z voznikom do prihoda avtovleke v jutranjih urah. V tem času sta na kraju prejela tudi več pritožb občanov, ki zaradi
ravnanja voznika tovornjaka niso mogli v službo in drugih opravkih, saj je bila cesta neprevozna.

Voznik tovornjaka je s svojo vožnjo nadaljeval, čeprav sta ga na prepoved vožnje opozorila postavljena prometna znaka, ter s tem povzročil prometno nesrečo in neprevoznost ceste za nekaj ur. Kljub stresni situaciji za voznika, pa ne gre spregledati dejstva, da je situacijo povzročil z neupoštevanjem prometnih pravil, ter vztrajanju pri nadaljevanju vožnje čeprav se je znašel v nevarni situaciji, zato sta mu policista izdala plačilni nalog zaradi neupoštevanja prometnega znaka v znesku 200 evrov.

Navedbe občana v članku, kjer navaja, da sta policista od voznika zahtevala prestavitev tovornjaka, želela v dnevnem času spisati zapisnik o nastali škodi, mu nista pomagala pri iskanju vleke in celo kraj zapustila brez pomoči vozniku so v celoti neresnične in ne prikazujejo dejanskega stanja na kraju dogodka, ki je opisan zgoraj. Policista sta z namenom pomoči na kraju ostala vso noč in službo še po uradnem zaključku službe nadaljevala, zato da sta vozniku zagotovila pomoč in zagotavljala tudi varnost drugih udeležencev v prometu. S kraja sta odšla šele, ko je na kraj prišla avtovleka in pričela za reševanjem situacije. Kasneje pa sta se na kraj vrnila druga dva policista, ki sta tam ostala do približno 9. ure, ko je avtovleka uspela izvleči tovorno vozilo.

Zaradi enostransko prikazanih situacij smo policisti pogosto tarče neupravičenih kritik javnosti, kljub temu, da policisti ravnajo v takih situacijah skrajno nesebično in nudijo občanom pomoč tudi z dejanji, ki jih ni v njihovih predpisanih nalogah.

Lepo pozdravljeni.

Aleksandra Golec,
predstavnica za odnose z javnostmi Policijske uprave Ljubljana,
samostojna policijska inšpektorica

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve