Naslovnica / NOVICE / Odprtje novih muzejskih prostorov v rojstni hiši Rudolfa Maistra

Odprtje novih muzejskih prostorov v rojstni hiši Rudolfa Maistra

Včeraj popoldne je pred rojstno hišo Rudolfa Maistra potekalo slovesno odprtje novo urejenih muzejskih prostorov ter priložnostne razstave z naslovom »Oj, ta soldaški boben«.

Nove muzejske prostore in razstavo so, s simboličnim prerezom traku, odprli župan Marjan Šarec, direktorica Medobčinskega muzeja Kamnik Zora Torkar ter avtorica razstave ter skrbnica Maistrovega muzeja Alenka Juvan.

Ob odprtju, ki ga je povezovala Barbara Božič, pospremljeno pa je bilo z glasbo v izvedbi Mestne godbe Kamnik, je Zora Torkar, direktorica Medobčinskega muzeja Kamnik, izrazila zadovoljstvo, da je Maistrova spominska soba pridobila nove, prepotrebne prostore, ki bodo namenjeni občasnim razstavam in študijskemu druženju obiskovalcev, saj že kmalu po odprtju Maistrove spominske sobe izkazalo, da so prostori, ob stalni razstavi, premajhni za občasne razstave in številne spremljajoče dogodke.

 

Zbrane je nagovoril tudi župan Marjan Šarec, več o razstavi »Oj, ta soldaški boben«, na kateri je predstavljen del eksponatov kamniških zasebnih zbirk iz prve svetovne vojne, pa je spregovorila avtorica razstave Alenka Juvan, ki je dejala, da je za naslov razstave uporabila znani ljudski napev.

Prav omenjeni napev, ki pozna številne različice, pa so mestni godbeniki, v priredbi dr. Andreja Missona, ob tej priložnosti  tudi premierno izvedli.

 

Danes, na rojstni dan Rudolfa Maistra, ki ga v Kamniku praznujemo kot občinski praznik, pa si razstavo ter nove muzejske prostore v Maistrovi rojstni hiši ogledate tudi sami, saj imajo v Rojstni hiši Rudolfa Maistra danes dan odprtih vrat.