Naslovnica / Črna kronika / Onesnaženje reke: Penasta Kamniška Bistrica

Onesnaženje reke: Penasta Kamniška Bistrica

Pristojne službe so bile danes, malo pred 7. uro zjutraj obveščene o onesnaženju oz. penjenju reke Kamniške Bistrice na območju Duplice in Šmarce.

Gasilci PGD Kamnik so na kraju odkrili vir onesnaževanja ter opravili meritve, ki pa (k sreči) niso pokazale odstopanj od normalnih vrednosti, zato so gasilci nadaljnje postopke prepustili policiji in inšpekcijskim službam, kajti spuščanje (kakršnih koli) snovi v vodotoke, ne glede na morebitne ustaljene prakse v preteklosti, ni niti najmanj »normalno«, niti dovoljeno, četudi morda ne gre za izpust potencialno nenevarnih snovi.

Vir današnjega onesnaženja, ki je zgolj še eno v vrsti podobnih onesnaženj v zadnjem času, je bil odkrit na območju nekdanje tovarne Stol, na razvalinah katere je nastala nekakšna kaotična poslovna cona z raznoterimi dejavnosti.

Da na območju Stola vlada pravi kaos, se bržkone zavedajo tudi na Občini Kamnik, pri vsem skupaj pa je nadvse zaskrbljujoče, da najbrž nihče nima pravega pregleda oz. evidence nad tem, s kakšnimi dejavnostmi se tamkajšnja podjetja pravzaprav ukvarjajo oziroma, s kakšnimi (nevarnimi) snovmi imajo opraviti v svojih proizvodnih procesih.

To pa, v primerih nesreč ali onesnaženj, ne otežuje zgolj dela gasilcev, ampak je lahko tudi recept za morebitno katastrofo.

Občanom, ki morda opazijo morebitno onesnaženje, pa ne vedo kako ukrepati v takšni primerih, pa svetujemo, da o opaženem onesnaženju ali izpustih snovi v okolje, nemudoma pokličejo na telefonsko številko 112, po možnosti pa vse skupaj še dokumentirajo s posnetki, ki bodo pristojnim službam lahko v pomoč pri iskanju in pregonu onesnaževalcev, ki se še vedno vse prevečkrat izmuznejo odgovornosti za svoja nemarna dejanja.

Policijsko poročilo o današnjem onesnaženju, predvsem pa morebitnih izrečenih ukrepih, zaenkrat še čakamo in ga bomo prispevku dodali takoj, ko ga prejmemo,