Naslovnica / NOVICE / Organizatorji kamniškega Kul petka ne bodo preverjali pogoja PCT

Organizatorji kamniškega Kul petka ne bodo preverjali pogoja PCT

Kljub novim vladnim zapovedim, ki organizatorjem prireditev, gostincem, žičničarjem in še marsikomu nalagajo obvezno preverjanje pogoja PCT, je Rok Jarc, direktor Zavoda za turizem in šport Kamnik, že napovedal, da na zadnjem letošnjem kamniškem Kul petku, kot organizatorji prireditve, ne nameravajo izvajati preverjanja, gostinci pa iz istih razlogov že odpovedujejo udeležbo na dogodku.

Danes je Zavod za turizem in šport Kamnik na svojem družabnem omrežju objavil pomenljiv zapis, v katerem je direktor Rok Jarc zapisal, da v petek, na zaključnem dogodku priljubljene in dobro obiskane kamniške glasbeno kulinarične prireditve, kot organizatorji dogodka ne nameravajo preverjati pogoja PCT, obenem pa se je obregnil tudi v trenutno veljavne odloke, ki so, kot je navedeno v zapisu, »že sami po sebi pravno oporečni« oz. kot je zapisal:

»Glede na trenutno veljavne odloke, ki so že sami po sebi pravno oporečni, ni v sami izvedbi zadnjega 𝗞𝗨𝗟 𝗣𝗘𝗧𝗞𝗔 nobenih sprememb v primerjavi s prejšnjimi izvedbami. To med drugim pomeni, da organizator PCT pogoja 𝗻𝗲 𝗯𝗼 𝗽𝗿𝗲𝘃𝗲𝗿𝗷𝗮𝗹 oz. zahteval. V skladu z zakonom o varnosti in zdravju pri delu ter zakonom o delovnih razmerjih in splošnimi načeli obligacijskega zakonika je na vsakem ponudniku, ki bo na dogodku, da izvaja in zahteval higiensko/varnostne ukrepe, za katere sam ocenjuje, da so nujno potrebni..«

Odločitev o preverjanju pogoja PCT je tako prepuščena posameznim gostinskim ponudnikom, ki pa nad tovrstnim preverjanjem prav tako niso navdušeni. Prej nasprotno, kajti nekateri gostinski ponudniki so, iz podobnih razlogov, svojo udeležbo na zadnjem Kul petku že pred tem odpovedali. Tako kot pred dnevi ekipa priljubljene Vratarnice, ki je v sporočilu za javnost zapisala:

»Ekipa Vratarnica Kamnik se je odločila, da pod pogoji, ki jih je včeraj sprejela vlada, ne bomo sodelovali na kulinaričnih prireditvah. Nasprotujemo vsakršnemu preverjanju osebnih podatkov s strani kogarkoli, predvsem ker se s tem ustvarja diskriminacija obiskovalcev in pri tem ne želimo sodelovati.

Vas pa vabimo, da nas vseeno obiščete na naši lokaciji, kjer skupaj lahko spijemo dobro domače pivo in pojemo slasten burger.«

Vse kaže, da je zadnji v vrsti vprašljivih protiepidemioloških vladnih odlokov, ki organizatorjem shodov, prireditev, žičničarjem, gostincem in še komu nalaga oziroma, bolje rečeno, zapoveduje diskriminacijo njihovih obiskovalcev in gostov, v Kamniku, tako kot še marsikje drugje, naletel na precejšen odpor.

Če se ob tem spomnimo še na to, da je pred par dnevi v Kamniku, Maistrovem rodnem kraju in, med drugim, tudi domačemu mestu podpredsednika vlade ter obrambnega ministra Mateja Tonina, nedaleč stran od spominskega obeležja na Perovem, zagorel eden izmed jumbo plakatov, ki pozivajo k cepljenju, pa bi morda že lahko rekli, da se v Kamniku znova prebuja uporniški duh.

Z nekaj pomenljive simbolike ravno v dneh pred 27. julijem, ki so ga Kamničani nekdaj, v spomin na Antona Miklavčiča in Dominika Mlakarja, prvi kamniški žrtvi narodno osvobodilnega boja ter prva padla slovenska partizana, praznovali kot svoj, uporniško naravnan občinski praznik.