Naslovnica / NOVICE / OŠ Marije Vere se je predstavila na sejmu Altermed v Celju

OŠ Marije Vere se je predstavila na sejmu Altermed v Celju

V petek, 10. 3. 2017 se je na sejmu Altermed v Celju predstavila tudi OŠ Marije Vere, in sicer v okviru Ekošole, projekta Odgovorno s hrano ter Šolskega ekovrta.

Na stojnici sva mentorici Teja Strlič in Sonja Dobovšek s pomočjo treh učencev, ki obiskujejo Zeliščni krožek, predstavili uporabo timijana.  Pri krožku smo namreč posejali timijan, sorodnico  timijana – materino dušico in ju posadili na šolski vrt, nekaj lončkov zelišča pa smo imeli v učilnici, da so nam bili stalno na voljo.

Timijan smo tako uporabili pri pripravi timijanovega sirupa, timijanovega mlečnega namaza, timijanovega olja, timijanovega medu, naredili smo sveži sir s timijanom, timijanovo maslo, medenjake s timijanom, polnozrnat pirin kruh s timijanom in timijanov čaj. Na stojnici smo te jedi tudi  predstavili. Poleg tega smo v šoli naredili tudi kopalno sol s timijanom, mila in sveče s timijanovim eteričnim oljem, timijanovo masažno olje ter timijanov sirup za izkašljevanje, kar smo na stojnici uporabili za dekoracijo in dišavo.  Vse to smo dopolnili tudi s plakatom in brošuro o timijanu. Učenci so obiskovalcem  izčrpno predstavili uporabo timijana in ponudili timijanove jedi. Razveselil nas je tudi obisk kuharskega mojstra Bineta Volčiča.

Na sejmu  je sodeloval tudi naš Šolski ekovrt, ki  pa se je predstavil na demonstracijskem odru. Mentorici Vlasta Bizjak in Kristina Ločniškar sta vodili skupino šestih učencev, ki obiskuje interesno dejavnost Šolski ekovrt, ki na naši šoli deluje že 4  leta in skrbi za šolski vrtiček. Vsakič po delu na vrtu pa si pripravijo tudi malico s pomočjo zelenjave, zelišč z vrta ter sadja in jagodičevja, kar uporabijo tudi pri šolski malici.

Na demonstracijskem odru so prikazali pripravo različnih namazov, ki jih pogosto pripravijo tudi pri interesni dejavnosti  Šolski ekovrt. Prva skupina je pripravila tri mlečne namaze: s pehtranom, s čebulo in s korenjem, druga skupina pa je pripravila čičerikine namaze: s kumaricami, z zelišči in s česnom. Na koncu so jih ponudili obiskovalcem sejma.

Sonja Dobovšek