Naslovnica / NOVICE / Osnovnošolci iz Komende so osvojili 3. mesto na državnem tekmovanju FLL

Osnovnošolci iz Komende so osvojili 3. mesto na državnem tekmovanju FLL

Prvo vprašanje, ki ste si ga zastavili ob tem naslovu, je najverjetneje kar: Kaj sploh je FLL?

First Lego League je mednarodno tekmovanje, kjer se vsako leto več kot 20 000 ekip pomeri v sestavljanju in programiranju robota, raziskovalni nalogi, obenem pa skrbi za izvajanje predpisanih FLL vrednot. To se skriva znotraj besede First, za katero ste mogoče, napačno, mislili, da pomeni –prva-. Pravzaprav je to akronim, ki ponazarja, kaj je namen FLLja: s pomočjo robotike navduševati mlade za znanost, naravoslovje, tehniko, matematiko, fiziko, s čimer otroci in najstniki skozi igro razvijajo in krepijo logični in tehnični način razmišljanja. Spodbuja jih k uporabi sodobnih tehnologij v koristne, humane namene.

Tekmovanje sestavljajo štirje deli:

VREDNOTE

Na tekmovanju se ekipa predstavi skupini ocenjevalcev vrednot. Načini pridobivanja informacij o tem, kako deluje ekipa, če so in kako so ponotranjili vrednote so različni.

ROBOTSKI DEL TEKMOVANJA (TEKMA ROBOTOV IN TEHNIČNI INTERVJU)

Tekma se točkuje; čas je omejen na dve minuti in pol. Sestavni del robotskega dela tekmovanja je tudi tehnični intervju FLL ekipe s skupino ocenjevalcev.

PROJEKT

Vsaka ekipa se je več mesecev ukvarjala s temo aktualnega izziva. Sestavni del projekta je določitev in izbira problema, razgovor z ljudmi iz bližnje okolice, v kateri ekipa živi in se ukvarjajo z obravnavanim problemom, iskanje rešitve, ki je lahko popolnoma nova ali pa nadgradnja že obstoječe in deljenje nove rešitve z okolico in ciljnimi skupinami.

Ekipa mora projekt  predstaviti ocenjevalcem. Čas predstavitve je omejen na 5 minut. Ekipe lahko projekt predstavijo na različne načine: s plakati, intervjuji, igrami, pesmimi, z različnimi kostumi…..Čim bolj izvirno, tem boljše!

Letošnja tema so živalski zavezniki, zato sta se na to vezala poligon, na katerem je programirani robot opravljal naloge in projekt, ki smo ga izbrali.

V naši ekipi je osem učencev (sedem devetošolcev in en osmošolec) ter dve mentorici, ki sta skrbeli za boljšo organizacijo ekipe. Timotej Peršin in Marcel Kosirnik sta sestavila robota in razne nastavke ter ga seveda sprogramirala, zato da je  na poligonu v dveh minutah in pol uspešno opravil karseda veliko nalog. Potek dela, sestavljanje in programiranje smo morali natančno predstaviti komisiji za tehnični intervju.

Sončni topilnik čebeljega voska

Naš projekt je vezan na čebele, natančneje na čebelji vosek. Ko v satnicah ostane vosek, je ta pomešan z nečistočami, ki jih mora čebelar pretopiti. To se najpogosteje dela s sončnim topilnikom. Satnico se postavi v izoliran prostor in pokrije s steklom, postavi na sonce, ki s toploto opravi svoje delo: vosek stopi in ga tako prečisti od nečistoč. Vendar pa tak način dela čebelarjem vzame tudi po cele dneve, poleg tega pa je možen zgolj poleti. Zato smo se odločili, da bomo sončni topilnik voska avtomatizirali, tako, da se bo obračal po Soncu. S tem smo dosegli večjo energijsko učinkovitost topilnika, prihranek časa za čebelarja, zaradi vedno optimalne lege pa temperatura dovolj naraste tudi spomladi in jeseni. Izdelala sta ga Klemen Poglajen in Luka Šterk, ozadje raziskave (anketa o dani temi, izdelava gradiva in ostalega potrebnega za tekmovanje, obisk zavetišča,…) pa smo opravili Lara Cvek, Dolores Kralj, Lara Tinkara Pančur in moja malenkost. Marcel Kosirnik in Timotej Peršin sta zasnovala robota, zgradila nastavke in se ukvarjala s programiranjem.Vedno in povsod pa sta nas z budnim očesom spremljali naši že omenjeni mentorici, Damijana Ogrinec in Petra Remše Starovasnik.

Preden pa smo sploh prišli na državno prvenstvo, smo najprej morali priti čez sito kvalifikacij. Uvrstili smo se na skupno drugo mesto in se začeli pripravljati na naslednjo stopnjo tekmovanja.

Z doseženim 3. mestom na Odprtem državnem prvenstvu Slovenije se je letos naša ekipa DESPICABLE TEAM neposredno uvrstila na FLL International Open Championship, ki bo potekalo od 21. 6. do 25. 6. 2017 v Angliji, v mestu Bath.

Naše dosežke in raziskave si lahko ogledate na našem blogu in spletni strani:

http://despicableteam.blogspot.si/
http://despicableteam2016.wixsite.com/despicableteam2016

Ekipa DESPICABLE TEAM,
OŠ KOMENDA MOSTE

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve