Naslovnica / NOVICE / Oton Župančič je v Kamniku rad sedel v gostilni Pri vinski trti

Oton Župančič je v Kamniku rad sedel v gostilni Pri vinski trti

Danes je bila Otonu Župančiču, slovenskemu pesniku, dramatiku, prevajalcu, uredniku in častnemu meščanu mesta Kamnik v spomin odkrita spominska plošča, ki visi na pročelju gostilne Pri vinski trti.

Ni naključje, da plošča krasi obličje nekdanje gostilne saj je prav tu Oton Župančič napisal prva tri dejanja Veronike Deseniške, odmevne ljubezensko psihološke drame.

Svečano odkritje se je pričelo s pesmijo mešanega pevskega zbora Odmev, nato pa je zbrane pozdravila dr. Marjeta Humar, ki je navzoče spomnila kdo in kaj je bil Oton Župančič. Pred mikrofon je stopil tudi župan Kamnika Matej Slapar, ki se je zahvalil navzočim za prisotnost in poudaril, da se morata zgodovina in kultura v Kamniku ohranjati in negovati, to pa je poudaril tudi Damjan Rostan, pobudnik postavitve plošče.

Recitator Tone Ftičar je prebral dva odlomka iz drame Veronike Deseniške, zadnja pa je svoje spomine zbranim zaupala svečana gostja, Župančičeva vnukinja dr. Alenka Zupančič, ki je celotnemu dogodku dodala občutek pristnosti, skorajda tako, kakor da bi bil Oton Župančič nekje med navzočimi. Po nagovoru je skupaj z županom in Damjanom Rostanom odkrila novo pridobitev Kamnika, Župančiču v spomin.

Za konec svečanosti je župnik spominsko ploščo še blagoslovil, Ivica in Damjan Rostan  pa sta, kot dobra gostitelja, zbrane povabila na prigrizek in druženje.