Naslovnica / KULTURA / Pesem MPZ Odmev zveni in odmeva že 40 let

Pesem MPZ Odmev zveni in odmeva že 40 let

V prelepem okolju mekinjskega samostana se je včeraj odvil jubilejni, 40-letni koncert mešanega pevskega zbora Odmev.

Župan občine Kamnik je zbrane pozdravil in jim čestital ob jubileju, hkrati pa se je zahvalil pevcem zbora za vse zgodbe, ki jih pišejo; slavnostni govorec večera, član, ki v zboru vztraja že od samega začetka in je tudi eden izmed ustanoviteljev in bivši predsednik Odmeva, pa je bil Jože Berlec.

Zbranim je opisal zgodbo Titanovega zbora od leta 1981, ko so se zbrali delavci podjetja, ki so imeli veselje do popevanja in so v okviru sindikata začeli prepevati, poleg pa so pričeli ustanavljati pevsko društvo. Bili so drzni, saj so že po dveh mesecih vaj nastopili na prvem koncertu ob dnevu žena, kasneje pa so prepevali na mnogih tovarniških predstavah in tudi nekaj gostovanjih.

Žal je po nekaj letih delovanja zbora vnema upadla, z njo pa tudi zanimanje delavcev za društvo – bili so pred težko odločitvijo: ukiniti zbor tik pred prvo okroglo obletnico ali pa najti zborovodjo, ki bi bil sposoben vzbuditi zanimanje drugim, mlajšim pevcem, da se jim pridružijo.  V tem odločilnem trenutku je vodenje zbora prevzela takratna gimnazijska maturantka, devetnajstletna Anica Smrtnik, ki zbor vodi še danes.

Zbor se je okrepil, začeli so prepevati zahtevnejše pesmi, od tam pa jih je pot vodila le navzgor. Po dvajsetih letih so se preimenovali v mešani pevski zbor Odmev, v vseh letih, ki so vodila do včerajšnjega 40-letnega jubileja pa so nastopili skorajda povsod – regijskih tekmovanjih, državnih tekmovanjih, mednarodnem tekmovanju v Avstriji, Italiji, Španiji, Romuniji, Slovaški in na Poljskem…

Včeraj je zbor na samostanskem vrtu prepeval o Triglavu, pa mlinarjih, rožmarinu in tujih deželah – zbrani pa so z veseljem in iskrico v očeh spremljali ta mogočen zbor, ki že štirideset let hodi čez prepreke in ne le deluje, temveč uspeva v našem okolju.