Naslovnica / NOVICE / Pet pred dvanajsto: Budnica posebne sorte

Pet pred dvanajsto: Budnica posebne sorte

Akciji Narodnega doma Maribor, ki opozarja na kritično stanje v slovenskem kulturnem sektorju, so se pridružili tudi kamniški kulturniki, ki oblastnikom sporočajo, da so sila, ki jo je potrebno jemati resno.

Z oken in balkonov kamniškega Glavnega trga so se namreč danes, simboličnih “pet pred dvanajsto”, oglasila glasbila članic in članov Mestne godbe Kamnik, ki so izvedli kratek nenapovedan koncert, s čemer so se tudi Kamnik in kamniški kulturniki pridružili akciji in pozivu Narodnega doma Maribor.

S kratkim koncertom, ki je potekal skladno z vsemi priporočenimi ukrepi, predvsem pa ni ogrožal zdravja nikogar, so tudi  kamniški kulturniki opozorili na nevzdržen položaj kulture in kulturnih ustvarjalcev, vladajočim oblastnim elitam, ki namesto strokovnih, sprejema politično pogojene odloke in ukrepe, pa sporočili, kot je zapisano v pozivu Narodnega doma Maribor: »Javnosti in odločevalcem pošliljajo jasno sporočilo, da je napočil skrajni čas za odpiranje prizorišč ter dvoran in reševanje kulturnega sektorja. Pet pred dvanajsto je!« ter tudi sami sporočili, “da so sila, ki jo je potrebno jemati resno.”