Naslovnica / Peticija proti preimenovanju MKK v Knjižnico Franceta Balantiča Kamnik

Peticija proti preimenovanju MKK v Knjižnico Franceta Balantiča Kamnik

Poziv županoma ter svetnikom in svetnicam občin Kamnik in Komenda

Kot občan/občanka občine Kamnik oz. Komenda se ne strinjam s preimenovanjem Matične knjižnice Kamnik v Knjižnico Franceta Balantiča Kamnik, zato vas, skupaj s sopodpisniki te peticije pozivam, da, skladno s svojimi pooblastili in pristojnostmi, preimenovanje razveljavite ter knjižnico preimenujete na način in v obliki z imenom, ki ne bo politično motivirano, bo nevtralno, splošno sprejemljivo in ne bo vnašalo razdora med občane in uporabnike knjižnice.

Predlagam, da se osrednja kamniška knjižnica preimenuje v Mestno knjižnico Kamnik, oziroma, da se morebitno novo ime knjižnice izbere na podlagi javnega poziva za javno zbiranje ponudb novega imena, kjer bo vsem občanom in občankam obeh občin, dana enaka možnost podajanja predlogov.

 

[emailpetition id=”3″]
 

Obrazložitev:

S sprejetjem Odloka o ustanovitvi Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik ste, občinski svetniki in svetnice občin Kamnik in Komenda, podprli predlog preimenovanja knjižnice, ki je nastal na netransparenten, moralno sporen, nedemokratičen in izrazito politično motiviran način.
Predlog, da se Matična knjižnica Kamnik preimenuje v Knjižnico Franceta Balantiča, namreč ni rezultat morebitne poprejšnje javne razprave in javnega zbiranja predlogov, kot bi bilo to v demokratičnem svetu običajno, ampak je nastal kot plod političnega dogovora posameznikov, ki so zlorabili trenutno politično moč in vpliv za dosego svojega, politično naravnanega cilja, kar posledično, predvsem pa povsem po nepotrebnem, med prebivalce obeh občin vnaša nemir in razdor, slabo luč pa meče tudi na knjižnico kot javno ustanovo.

Odločitev, da se osrednja kamniška knjižnica poimenuje po pesniku Francetu Balantiču, ni sporna zgolj zaradi dvomov v (ne)korektnost postopka pri izbiri imena, ampak tudi zaradi lika Franceta Balantiča, ki je bil resda dober pesnik, katerega dela so vredna vse pozornosti in čigar pesniškemu spominu smo se v Kamniku dostojno oddolžili že s postavitvijo spomenika, ampak France Balantič je bil, žal je to neizpodbitno dejstvo, hkrati tudi pripadnik kolaborantskih domobranskih vojaških enot, ki so aktivno sodelovale z okupatorsko vojsko naci-fašističnega zavezništva in prisegle zvestobo Hitlerju. S tem je bil France Balantič, ne glede na njegovo izjemno pesniško nadarjenost, tudi aktiven (in plačan) podpornik režima, ki je v času druge svetovne vojne, ob pomoči domačih kolaborantov, načrtno uničeval vse kar je bilo slovenskega ter, med drugim, požgal, ali kako drugače uničil, tudi okrog 2.5 milijona slovenskih knjig.
Iz navedenih razlogov je poimenovanje osrednje kamniške knjižnice po Francetu Balantiču, za številne občane in občanke občin Kamnik in Komenda, povsem nesprejemljivo, saj zveni kot posmeh vsem, ki so se stoletja dolgo borili za ohranjanje Slovencev in slovenskega jezika, kar se svojevrstno odraža tudi po številnih kritikah in burnih odzivih na nedavno izvedeno preimenovanje.

Spričo navedenega od vas, svetniki in svetnice ter župana obeh občin, zahtevamo, da v najkrajšem možnem času popravite svojo napako in osrednjo kamniško knjižnico, kot eno izmed najpomembnejših lokalnih kulturnih ustanov, katere naloga je tudi povezovanje različno mislečih, poimenujete z imenom, ki bo sprejemljivo za vse občane in občanke občin Kamnik in Komenda.

Iztok Čebašek,
občan občine Kamnik – pobudnik peticije

peticijaBesedilo peticije in obrazec za zbiranje podpisov si lahko prenesete tudi na računalnik, ga natisnete in pomagate zbirati podpise tudi v fizični obliki:

–> Peticija proti preimenovanju MKK v Knjižnico Franceta Balantiča Kamnik (.pdf dokument)

Podpisi peticije se bodo zbirali en mesec, do nedelje, 5. julija 2015, nakar bomo peticijo predali županoma občin Kamnik in Komenda.

 

 

Opomba: Namen peticije je bil dosežen še pred koncem zbiranja podpisov in vložitvijo same peticije, saj sta župana Občin Kamnik in Komenda pisno zagotovila, da bo sporno preimenovanje deležno ponovne obravnave obeh občinskih svetov. Zaradi tega je bilo, 15. junija 2015, zbiranje podpisov ustavljeno, peticija pa umaknjena.  Več o tem si lahko preberete v prispevku: Namen dosežen: Zbiranje podpisov ustavljeno, peticija umaknjena

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve