Naslovnica / KOMENTARJI / Pisma bralcev / Pismo bralcev: Krajani Studenc od Občine Kamnik in občinskih svetnikov še naprej zahtevajo ureditev ceste

Pismo bralcev: Krajani Studenc od Občine Kamnik in občinskih svetnikov še naprej zahtevajo ureditev ceste

Tik pred 6. sejo Občinskega sveta, ki bo 19. 6. 2019, smo krajani vasi Studenca ponovno staknili glave in se še enkrat odločili za javno predstavitev našega problema – recimo mu “NEVZDRŽNO SLABA CESTA”.

Prepričani smo, da (pre)mnogim občinskim svetnikom ta 650m dolg odsek makadamske ceste Studenca NI poznan, saj so jo na marčevski občinski seji, ob sprejemanju proračuna, gladko prezrli. Če bi se seznanili z argumenti, ki smo jih v preteklosti v (pre)mnogih mailih podrobno opisovali in podkrepili s slikovnim gradivom, bi si MORALI vzeti čas in si ta odsek ceste tudi OGLEDATI. Potem bi nas morda le razumeli in prevladal bi zdrav razum, da bi končno za cesto namenili (pre)potrebna sredstva.

Pristojne na Občini smo v preteklosti že večkrat pozvali, da si skupaj ogledamo najbolj pereče točke na cesti, a se nikoli NIHČE ni odzval. Jeseni 2018 je bila za cesto že narejena projektna dokumentacija. Ker smo želeli vedeti, ali so upoštevali vse, nam krajanom znane problematične točke, smo kontaktirali projektante. Le-ti so se, za razliko od pristojnih na občini, na naš poziv TAKOJ odzvali. Glede na izjemno slabo, zadnja leta pa preobremenjeno cesto, so se tudi oni strinjali v nujnost celovite in DOLGOROČNE rešitve.

Dejstvo, da se že od pomladi ureja kanalizacija na Markovem, nam je dalo slutiti, da se bo v bližnji prihodnosti morda opravila tudi sanacija (asfaltiranje) ceste Studenca. To bi bilo najbolj smiselno in, nenazadnje, tudi RACIONALNO. Mehanizacijo bi le prestavili “višje”, zapora na Markovem pa bi se le podaljšala… Tako pa ponovno poslušamo, da “NI DENARJA” in bo cesta vključena v enega od naslednjih proračunov. To se nam zdi popolnoma nedopustno in skregano s preprosto “zdravo kmečko pametjo”…

Iz tega razloga smo se ponovno (že tretjič pri g. Slaparju, še prej pa leta 2017 pri g. Šarcu in jeseni 2018 pri g. Žavbiju), 6. 6. 2019, udeležili t.i. “županovih uric”. Spet smo (kolikič že?) argumentirali že neštetokrat omenjena dejstva: da je cesta grdo razkopana, da se v sušnih mesecih nevzdržno praši (za nameček pa KPK pogosto prav takrat opravlja posipe), da voda vsakič znova vsak nov posip odplakne pod bregove… Ker je bilo tokrat prisotnih precej več krajanov kot v preteklosti, je g. župan sprevidel, da smo v svojih prizadevanjih res enotni in nepopustljivi. Obljubil nam je podporo po svojih najboljših močeh, kar pa nam, žal, ne koristi, dokler ne bodo na naši strani tudi občinski svetniki.

V zadnjih letih se je ENORMNO POVEČAL OBISK TURISTOV IZ VSE EVROPE. Po »naši« cesti se peljejo na ogled lepot Velike planine in Logarske doline, saj jih tako usmerja GPS. Pogosto se ustavljajo, nas sprašujejo za pot in se čudijo tako zelo slabi cesti. Med njimi so ne le osebna vozila, ampak tudi motoristi (včasih po več skupaj), avtodomi in celo vozila s počitniško prikolico! Srečanje vozil je zaradi ozke ceste, globokih kanalov in manjših skal ob cesti marsikje nemogoče, zato z vožnjo po njej ogrožajo tako sebe kot vaščane.

 

Pa da se razumemo – nič nimamo proti turistom! Prav nasprotno – veseli in ponosni smo, da tujci odkrivajo lepote Kamnika in njegove okolice. Žal pa tako nemogoča cesta Občini Kamnik in hkrati Sloveniji res ne more biti v ponos. Kamnik se od nedavnega ponaša s prestižnim, zlatim priznanjem “zelena destinacija”. Vse lepo in prav, a vendar – naj tudi z dostojno, asfaltirano cesto preko Studenc UPRAVIČI ta naziv!

Res je, da se borimo predvsem za asfaltiranje “teh” 650m ceste, istočasno pa se zavedamo in opozarjamo, da je cesta tudi na več drugih delih nevarna, ponekod preozka in z globokimi, NEZAVAROVANIMI PREPADI. Iz tega razloga bi morala turiste že na glavni cesti ustaviti ustrezna tabla, recimo “dovoljeno za lokalni promet”, ali morda “nevarna cesta”. Nedavna nesreča v Lučah bi MORALA dati misliti!!! Le čudimo se lahko, da se ob vsem prometu v zadnjih letih kaj podobnega (ŠE!) ni zgodilo tudi na “naši” cesti.

Pred časom smo poklepetali s terenskimi delavci ponudnika električne energije, ki so nam razložili, da je v njihovem interesu, da v bližnji prihodnosti pod cesto vgradijo podzemne električne kable (enako se je lansko leto govorilo tudi o optičnih kablih). To bi pomenilo, da bi se investicija v omenjeno sanacijo ceste POCENILA, kar bi vsekakor moral biti dovolj tehten argument, da se za cesto najdejo denarna sredstva. Ob njihovem ponovnem obisku, v torek, 11. 6. 2019, je bilo jasno rečeno, da “prav dolgo ne bodo več čakali”… Zanimivo je, da župan o tej “potezi” elektro podjetja ni vedel nič. To nas pravzaprav ne preseneča, saj že vsa pretekla leta opažamo, da komunikacija med pristojnimi na Občini močno šepa, pa naj gre za njihovo medsebojno komunikacijo, komunikacijo s KPK-jem ali z nami… K boljšemu medsebojnemu obveščanju je pristojne pozval tudi g. Šarec na županovih uricah, jeseni 2017, a iz tega ni bilo nič. Še vedno moramo pogosto kar sami opozarjati tako Občino kot KPK na določene nepravilnost – npr. v zadnjih tednih, zaradi del na Markovem, na pomanjkljive smerokaze, neustrezne table, neoznačene zapore ceste itd., kar med uporabniki povzroča precejšnjo (in nepotrebno) zmedo.

Bi se pa veljalo malce zamisliti tudi nad imenom kraja – Studenca, ki že sam po sebi nakazuje na to, da gre za vodnato področje. Na mnogih krajih voda vre na plano, ob hujših nalivih in neurjih pa se spremeni v deroče, blatne potoke, ki s seboj odnašajo listje, kamenje, ter vsak nov posip peska, s katerim “sanirajo” cesto. Voda le-tega dobesedno odplakne pod bregove, pod katerimi ležijo “desettisoči evrov” zadnjih let. Vsakič znova je to denar, vržen skozi okno. Cesta je ob nalivih na milost in nemilost prepuščena deroči vodi, ki ustvarja globoke kanale na in ob cesti in čaka na boljše čase… Ponekod smo stanovalci prisiljeni SAMI odstranjevati nanose listja, peska in kamenja, ki ga deroča voda prinese z bregov. Kljub (pre)mnogim pozivom pa drenaža ni bila očiščena že več kot 12 let! (?!)

Vaščani smo že leta 1988 prispevali denar za asfalt (ki ga še vedno nimamo!), a vse od takrat poslušamo polno izgovorov, zakaj ni denarja za urejeno cesto: enkrat je kriva gospodarska kriza, spet drugič huda zima, ali pa so prioritete drugje… Vsa dolga leta smo čakali, upali in skušali razumeti argumente, zakaj ni denarja, zdaj pa želimo le, da bi tudi Občina razumela nas.

Ob ogledu videoposnetkov marčevske občinske seje pa smo kljub vsemu uspeli razbrati, da se nekateri občinski svetniki vendarle zavedajo problematike ceste Studenca (npr. g. Igor Žavbi, g. Sandi Uršič in g. Dušan Papež, pa morda še kdo), najbolj prepričljiv pa je bil v njenem opisu g. Tone Smolnikar, ki pravi, da:

– najbolje pozna 420 km občinskih poti
– se pogosto vozi po cesti skozi Studenca
– je cesta zorana (!)
– voda odplakne vse (!)
– so v času njegovega mandata čakali, da bo najprej vodovod (le-ta je bil narejen leta 2010!)
– je to ENA NAJSLABŠIH CEST V OBČINI (!!!)

Kaj dodati? Le cesto bi radi – dostojno, VARNO, asfaltirano cesto. Je to res tako težko razumeti?

V želji, da bi bili končno slišani in uslišani,
krajani vasi Studenca

Fotografije: Krajani vasi Studenca

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve