Naslovnica / NOVICE / Plaz pod planino Osredek – opozorilo pohodnikom

Plaz pod planino Osredek – opozorilo pohodnikom

V decembru 2020 in v začetku januarja 2021 so se pojavili močnejši aktivni znaki plazenja zemeljskih mas na območju pod planino Osredek. 23. 1. 2021 se je na spodnjem platoju utrgal plaz, ki je po prvi oceni vseboval približno 4000 m3 z vodo nasičene zemljine, ki se je odložila v strugo potoka Korošak.

Na podlagi dokumentacije o izvedbi nujnih vzdrževalnih del z dne 29. 1. 2021( Hidrotehnik), skupnega ogleda predstavnikov lastnikov in ZGS dne 23. 3. 2021 ter skupnega ogleda predstavnika občine Kamnik, poveljnika Občinskega štaba Civilne zaščite, geomehanika in pristojnega delavca ZGS dne 21.5. 2021 je bilo ugotovljeno, da se razmere na območju plazu ter v širšem območju »napokanega” zaledja plazišča občutno poslabšujejo.

Vsled preprečitve zdrsa nestabilne zemeljske mase ali vsaj omilitve morebitnih posledic zdrsa na ogroženem območju je v soglasju z lastniki gozdov s strani ZGS odobren ukrep poseka ‘težkih’ dreves na ogroženem nestabilnem območju.

 

V neposredni bližini poteka markirana planinska pot Stahovica-Bistričica-Osredek-Kriška planina.

Pozivamo vse pohodnike, ki se odpravljajo na pot preko ogroženega območja, naj upoštevajo navodila in priporočila na območju sečišča za varen prehod, in sicer predvidoma od 21. 06. 2021 naprej.

Štab Civilne zaščite občine Kamnik
Zavod za gozdove Slovenije