Naslovnica / KULTURA / Plečnik skozi Fridine oči

Plečnik skozi Fridine oči

V avli občinske stavbe je bila včeraj popoldne odprta razstava Brede Capuder – Fride, ki jo je avtorica naslovila »Plečnikova umetnost skozi oči Kamničanke«.

Letošnje leto je t.i. Plečnikovo leto, kar je kamniška likovna ustvarjalka Breda Capuder izkoristila kot navdih za svojo novo razstavo, ki jo je posvetila znamenitemu arhitektu, ki je kar nekaj sledi zapustil tudi v Kamniku.

Med razstavljenimi deli v pastelni tehniki, si je tako moč ogledati nekaj, na podlagi fotografi narisanih Plečnikovih portretov iz različnih obdobij njegovega življenja, obenem pa tudi arhitektova dela, ki jih je moč najti na kamniškem.

 

Breda Capuder – Frida o sebi pravi, da je zelo rada risala že kot otrok, njena velika želja pa je bila, da bi se z risanjem lahko ukvarjala tudi poklicno, kar pa ji, ob vsakdanjih obveznostih žal ni uspelo oz. kot je zapisala: »Že kot otrok sem zelo rada risala in moja velika želja je bila, da bi se s tem ukvarjala tudi poklicno. Žal mi to ni uspelo, saj me je življenje potegnilo v drugačne kroge. Željo po risanju sem potlačila, kajti z dvema majhnima otrokoma ni bilo časa razmišljati o tem. Otroka sta zrasla in kar naenkrat je bilo časa na pretek. V roke mi je prišla zgibanka slikarske šole Blaža Slaparja. Odločila sem se, da se udeležim informativnega dneva. Bila sem navdušena. Enkrat tedensko sem obiskovala šolo, vendar pa to ni bilo dovolj, zato sem tudi doma veliko risala. Rišem s pastelnimi barvicami. Tema, ki sem si jo izbrala, pa so portreti. V jeseni se bom vpisala že peto leto v slikarsko šolo. Moja nadgradnja in tehnike risanja pa je vedno boljša pod mentorstvom mag. Blaža Slaparja. Prvo samostojno razstavo sem imela v letu 2014 v prostorih Turistično-informacijskega centra v Kamniku, kjer sem se predstavila s portreti znanih Kamničanov. Od takrat se vsako leto na lokalni ravni predstavim z razstavo portretov. Današnja razstava je bila zame velik izziv, saj sem risala tudi nekatera Plečnikova dela. Risanje zame pomeni pobeg iz realnega sveta. Domišljija razpre svoja krila… čas se ustavi… realnost izgine… po listu papirja drsi roka… prične se črnobela ali mavrična igra obrazov ljudi skozi moje oči.«

Breda Capuder – Frida je ob odprtju razstave, ki ga je povezovala Urša Lamovšek, pozdravila vse, ki so se, skozi labirint ograj in zapor, vseeno uspeli prebiti do občinske stavbe ter se obenem zahvalila vsem, ki ji pomagajo in stojijo ob strani na njeni ustvarjalni poti.

 

Razstavo je odprl župan Marjan Šarec, več zanimivosti o Plečnikovih delih na Kamniškem, pa je povedal lokalni turistični vodnik Miha Babnik.

Razstava Brede Capuder bo v občinskih hodnikih na ogled do ponedeljka, 4. septembra 2017.