Naslovnica / ŠPORT / Plezalni klub Kamnik in pravljični Fontainbleu

Plezalni klub Kamnik in pravljični Fontainbleu

V začetku avgusta smo se, za nekatere ob prezgodni uri, saj so se še veselo stiskali pod odejo ob času odhoda, dobili na parkirišču pred klubom. Naložili smo 2 kombija in se odpeljali proti balvanski meki Evrope, francoski Fontainbleu. Na plezalni izlet se je odpravilo 15 članov Plezalnega kluba Kamnik.

Malo pred večerom smo se pripeljali v kamping Courtilles du Lido, ki se nahaja blizu  mesta Fontainebleau. Tam nas je pričakala še družina Peterlin.

Že naslednji dan smo se zapodili v balvane, malo večje kamne, kjer za varovanje potrebuješ le blazine. Za vse, razen mene je bil to prvi obisk Fontainebleau-ja, prav tako pa je bil to za vse prvi stik s peščenjakom, po domače, strjeno mivko.

 

Navduševali smo se nad raznoraznimi oblikami balvanov in se spraševali od kje so se sredi ravnine, daleč stran od kakšne gore ali hriba, vzeli taki balvani. 6 plezalnih dni smo uživali v gozdu, postlanem z mehko mivko in posejanim z balvani. Privoščili pa smo si tudi dan počitka. Usedli smo se na vlak in odpeljali v 70km oddaljen Pariz. Po prehojenih več kot 30km, niti nisem več prepričan, če je bil to res počitek.

Plezali smo v sektorjih Rocher canon, Bas cuvier, Franchard isatis, Roche aux sabots, Franchard cuisiniere, Petit bois ter Elephant.

Pred koncem zadnjega plezalnega dne se je en kombi odpeljal pogledat zelo znan balvan v obliki slona. Drug kombi, pa se je odpeljal do najbolj znanega “skoka”, Rainbow rocket 7C+. Gre za balvanski problem, ki vsebuje le en, zelo zahteven gib, skok, kjer mora roka doseči in zadržati rob stene, ki je 255cm oddaljen od začetnega oprimka. Ta zahteven skok sta uspela preplezati Peter in Gregor, kar je bil tudi najtežji preplezan balvanski problem na izletu.

V nedeljo 11.8. smo zgodaj vstali, pospravili šotore in se odpeljali domov, tokrat preko tunela Mont Blanc, saj je bila standardna pot čez Nemčijo polna zastojev.

Noro uživali in prav gotovo se še vrnemo v čudoviti Fontainebleau.

Tekst: Rajko Zajc
Slike: Rajko Zajc

Fotogalerija s plezanja v Franciji