Naslovnica / ŠPORT / Plezalni klub Kamnik po štirih letih delovanja tretji v Sloveniji, Luka Jerman pa je postal državni prvak
Luka Jerman v boju za zmago.

Plezalni klub Kamnik po štirih letih delovanja tretji v Sloveniji, Luka Jerman pa je postal državni prvak

Plezalni klub Kamnik je po zgolj štirih letih delovanja med 36 slovenskimi klubi na visokem tretjem mestu. Luka Jerman pa je osvojil naslov državnega prvaka v težavnosti ter podprvaka v balvanih. Podprvaki postali še Milan Preskar, Elija Baloh in Aljaž Resnik, Žiga Židan tretji.

Konec meseca novembra oz. v začetku decembra so plezalci in plezalke zaključili sezono državnega prvenstva. Zaključno tekmovanje državnega prvenstva v balvanskem športnem plezanju je že tradicionalno potekalo v okviru prireditve »Plezalni dnevi Kranja«, teden dni kasneje pa je v novem Plezalnem centru v Celju potekalo še zaključno tekmovanje v težavnostnem in hitrostnem športnem plezanju.

Odlična tekmovalna sezona pod vodstvom trenerjev Milana Preskarja in Gregorja Vezonika je kamniškim plezalcem in klubu ponovno prinesla naslov državnega prvaka ter cel kup podprvakov.

Milan Preskar, 2. mesto v težavnosti

Naslov državnega prvaka v težavnosti je s šestimi zmagami in enim tretjim mestom zasluženo osvojil Luka Jerman (ml. dečki). Jerman, sicer državni prvak v balvanskem plezanju v letih 2015 in 2016, je tudi na tekmah balvanskega plezanja na vseh tekmah stopil na stopničke, ter na koncu poleg naslova državnega prvaka v težavnosti osvojil še naslov podprvaka v balvanih.

Član slovenske članske reprezentance Milan Preskar, ki to leto prvič tekmuje za Plezalni klub Kamnik, je osvojil naslov podprvaka v težavnosti.

Novinec na državnem prvenstvu pri cicibanih Elija Baloh,  je že prvo sezono tekmovanj domov odnesel pokal in postal podprvak v balvanih. Baloh je sicer že leta 2017 zmagal v okviru tekmovanj t.i. “Zahodne lige”, v letošnji sezoni pa v skupnem seštevku prav tako osvojil drugo mesto. Aljaž Resnik (kadeti), član slovenske mladinske reprezentance ter lanskoletni podprvak v balvanih je tudi letos postal podprvak, med člani pa zasedel 6. mesto.

Letošnja sezona je bila odlična tudi za Žiga Židana (st. dečki), ki je v skupnem seštevku balvanskega plezanja osvojil tretje mesto.

Športni plezalci so se prvič pomerili tudi za državne naslove v hitrostnem plezanju, v kateri se tekmuje tudi na uradnih tekmah Mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC). Kamniški plezalci so tudi v tej disciplini pokazali, kako dobri so. Luka Jerman (ml. dečki) je ponovno stopil na stopničko za zmagovalce, Žiga Židan (st. dečki) in Katra Mali (kadetinje) sta bila druga, Aljaž Resnik pa tretji med člani.

V letošnji sezoni se je državnega prvenstva udeležilo 13 članov Plezalnega kluba Kamnik. Skupno so domov odnesli kar 43 medalj od tega so posamično osvojili 12 zlatih, 16 srebrnih in 15 bronastih medalj.

V Klubskem pokalu 2018 smo med 36. plezalnimi klubi v Sloveniji osvojili odlično 3. mesto, prvo mesto je pripadalo Športno plezalnemu odseku Radovljica, drugo pa Alpinističnemu odseku Kranj.

Člani mladinske reprezentance so se konec decembra udeležili še kratkih plezalnih počitnic v Turčiji, sledi kratka pavza, takoj po novoletnih praznikih pa bomo pričeli s pripravami na novo tekmovalno sezono.

Ob zaključku uspešnega leta bi se radi zahvalili vsem članom Plezalnega kluba Kamnik za izkazano zaupanje in jim zaželeli vse lepo in plezanja polno prihajajoče leto.

Besedilo: Stane Židan
Fotografije: Arhiv Plezalni klub Kamnik