Naslovnica / NOVICE / Po novem morajo kolesarji prek tirov na Mengeškem polju iti peš

Po novem morajo kolesarji prek tirov na Mengeškem polju iti peš

Pred železniškim prehodom na Mengeškem polju pri Šmarci, kjer je prišlo že do več prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev, se je pred kratkim pojavil nov prometni znak, ki kolesarjem prepoveduje vožnjo s kolesi oz. jim zapoveduje, da progo prečkajo peš ob kolesu.

Nekaj dni nazaj je bil na regionalni cesti Kamnik – Mengeš, pred železniškim prehodom v Šmarci, postavljen nov prometni znak, ki je, predvsem med kolesarji, vzbudil nemalo pozornosti, vprašanj in precejšnjega začudenja, ena izmed naših bralk pa je v zvezi s tem zapisala:

»Pišem vam kot kolesarka, ki se občasno v Ljubljano, kjer imam službo, namesto z avtomobilom, rada peljem s kolesom. Pretekli teden sem na Mengeškem polju v bližini tračnic opazila nova prometna znaka, ki v dolžini 60m (iz smeri Ljubljane v Kamnik) in 70m (v smeri Ljubljane) prepovedujeta vožnjo s kolesom. Sedaj sem kar v zagati, saj ne vem ali naj tvegam, da me ob ustavitvi kolesa in sestopu z njega pred znakoma povozi kateri od voznikov, ali pa da me prekršek udari po denarnici.«

Razloge za postavitev znaka za prepoved vožnje s kolesi prek proge gre bržčas iskati v tem, da je na omenjenem prehodu, tudi v zadnjem času, že večkrat prišlo do prometnih nesreč oz. padcev kolesark in kolesarjev, pristojni pa so se očitno, namesto za ustrezno ureditev prehoda, da bi bil le-ta varen tudi za kolesarje, raje odločili za cenejšo možnost in so, s postavitvijo prometnega znaka, vožnjo kolesarjem prek proge enostavno kar prepovedali.

Cenena, najbrž pa tudi ne najbolj varna rešitev, utegne sicer učinkovati, ampak le v primeru, če jo bodo kolesarji dosledno spoštovali. Sestopanje s kolesa in pešačenje ob ravni in zelo prometni cesti, kot ugotavlja tudi naša bralka, utegne biti namreč še bolj nevarno od vožnje prek slabo urejenega in za kolesarje nevarnega prehoda prek tirov, kjer obstaja precejšnja možnost padca.