Naslovnica / Črna kronika / Pod Kamniškim vrhom je strmoglavil jadralni padalec
Simbolična fotografija. - Foto: Matjaž Šerkezi

Pod Kamniškim vrhom je strmoglavil jadralni padalec

Gorski reševalci so danes priskočili na pomoč jadralnemu padalcu, ki je strmoglavil v južnem pobočju Kamniškega vrha in utrpel poškodbe hrbtenice.

Danes okoli 13.20 so bili kamniški gorski reševalci obveščeni, da njihovo pomoč potrebuje jadralni padalec, ki je vzletel s Krvavca, nato pa zaradi neugodnih vremenskih razmer začel izgubljati višino in pri ponesrečenem poskusu pristanka strmoglavil na Snožetih v južnem pobočju Kamniškega vrha.

Na pomoč sicer precej izkušenemu jadralnemu padalcu, ki se mu je tokratni let ponesrečil, so priskočili gorski reševalci GRS Kamnik, ki so ponesrečenca s poškodbo hrbtenice, ob pomoči policijskega helikopterja in zdravnika reševalca, najprej oskrbeli na kraju samem, nakar je bil s helikopterjem prepeljan na zdravljenje v UKC Ljubljana.

Po besedah kamniških gorskih reševalcev se je sama intervencija, še posebej glede na naravo poškodb jadralnega padalca, k sreči izšla hitro in učinkovito, predvsem pa ob neobhodni pomoči helikopterja Letalske policijske enote.

Zaradi več različnih današnjih nesreč v gorah – žal se je dopoldanska nesreča pod Storžičem končala tudi s smrtjo turne smučarke – je namreč sprva obstajaa bojazen, da se, spričo prezasedenosti helikopterskih reševalnih enot, ne bodo mogli zanesti na helikoptersko pomoč, ampak k sreči se je vse dobro izteklo.

Ker je pred nami vikend, tekom katerega se bo marsikdo odpravil v planine in gore, tudi kamniški gorski reševalci opozarjajo, da so v hribih še vedno povsem zimske razmere, spričo novozapadlega in razpihanega snega, pa so razmere precej nepredvidljive ter tudi nevarne.

Zato pri obisku planin in gora priporočajo veliko mero previdnosti, predvsem pa, da se v gore podajate zgolj v primeru, če premorete ustrezno znanje, izkušnje in vso potrebno opremo, med katero sta najpomembnejša, ne cepin in dereze, ampak trezna glava in velika mera preudarnosti.