Naslovnica / KULTURA / Podobe nekega časa izpod čopiča Ceneta Griljca

Podobe nekega časa izpod čopiča Ceneta Griljca

V preddverju Občine Kamnik je bila v popoldanskih urah odprta razstava likovnih del 83-letnega kamniškega ustvarjalca Ceneta Griljca.

Zanimiva razstava slik Ceneta Grilca, ki na nek način prinašajo argumentirane in z dokazi ter meritvami podprte domišljijske, če ne mestoma tudi že kar mistične podobe Kamnika in okolice, bo stene občinske veže oz. avle, ki služi tudi kot zasilna mestna galerija, v tem prednovoletnemu času zagotovo prijetno popestrila, saj smo prepričani, da utegne marsikateremu naključnemu obiskovalcu občine ob slikah vsaj za nekaj trenutkov zastati tudi korak.

cene-griljc-37

Slika mističnega Kamniškega jezera zagotovo ena izmed takih, kakor tudi naslikani prizori iz zgodovine, ki so povečini nastali na podlagi starih fotografij, ki so jih stene občinskega stopnišča gostile v času letošnjih Dnevov narodnih noš, dokaj obsežna razstava pa prinaša tudi celo vrsto drugih zanimivih motivov.

 

Likovno ustvarjanje Ceneta Griljca, dobrodušnega ljubitelja narave, še posebej gora, starega kamniškega alpinističnega in gorsko-reševalnega mačka, je na kratko predstavil Tone Ftičar, ki je ob tem povedal tudi, da Ceneta Griljca ljubezen do likovnega ustvarjanja spremlja že od malih nog, vendar razmere v katerih je odraščal, niso dopustile, da bi se risanju in slikanju intenzivneje, ali celo karierno, posvetil že v rani mladosti, vseeno pa je ljubezen do likovnega ustvarjanja ostala vse do danes.

cene-griljc-22

Odprtje razstave, ki jo je odprl župan Marjan Šarec, je z zvoki citer popestril Tomaž Plahutnik, obiskovalci odprtja, pa so z zanimanjem prisluhnili tudi samemu avtorju razstave, ki jim je zaupal nekaj zanimivosti o nastanku njegovih slik, v katere je nedvomno vloženega nemalo truda, tako v likovnem, kot tudi raziskovalnem smislu.

cene-griljc-94

Del tega, kar je Cenetu Griljcu uspelo ustvariti tekom let in v času, ko se je ob številnih drugih aktivnostih in dejavnostih, lahko posvetil tudi slikarstvu, pa si lahko, v prostorih kamniške občinske stavbe, ogledate tudi sami,  in sicer do ponedeljka, 16. januarja 2017.

cene-griljc-7

cene-griljc-17