Naslovnica / NOVICE / Pohod članov ZB NOB Kamnik-Komenda v Partizansko bolnico Kamniška Bela in počastitev Dneva mladosti

Pohod članov ZB NOB Kamnik-Komenda v Partizansko bolnico Kamniška Bela in počastitev Dneva mladosti

Letošnji, že drugi tradicionalni pohod članov ZB Kamnik je, v odsotnosti našega člana  Miroslava Potočnika, ki je tudi skrbnik spominskega parka, vodil Jernej Brajer, predsednik KO ZB Kamniška Bistrica-Godič, in sicer po zgodovinski in naravoslovni poti, poti spominov in tovarištva, ki vodi do groba zavezniškega pilota in do nekdanje partizanske bolnice Bele v dolini Kamniške Bistrice.

V soboto, 25. maja zjutraj, smo se člani ZB NOB Kamnika zbrali na avtobusni postaji v Kamniku, kjer smo si v spremstvu Jerneja Brajerja ogledali muzejsko zbirko iz obdobja prve, druge svetovne in osamosvojitvene vojne ter  ostale vojne eksponate in del delovanja kamniške »smodnišnice«.

Po ogledu muzeja smo se odpravili v Kamniško Bistrico ter pohodno do partizanske bolnice Bela, kjer je sledil kratek nagovor predsednika združenja  in vodnika Jerneja Brajerja, ki je udeležencem pohoda podal nekaj  zgodovinskih podatkov pohoda 2. Grupe odredov, ki se je po ogorčenih bojih, avgusta 1942. z Dolenjske prebijala čez Krvavec na Štajersko. Na Jezercih pod Krvavcem se je prvič spopadla z domačimi izdajalci (raztrganci) preoblečenimi v partizanske uniforme v pripravljeni nemški zasedi.  Tam je 2. grupa odredov doživela občutne izgube in se s štabom odreda ter ranjenci pod komandantom Stanetom prebijala preko Kamniške Bistrice po dolini Kam. Bele na Štajersko.

Sledila je informacija pri grobu zavezniškega kopilota Otta Hindsa iz Colorada, ki je bil ranjen pri padcu letala na Mali planini, se zdravil in za posledicami poškodb umrl ter bil pokopan v neposredni bližini bolnice. Bolnica Bela je bila ustanovljena v tem kraju kot ena izmed prvih bolnic 4. Operativne cone v bližini stalnih bojev, ker je bila na dobro skriti lokaciji, je delovala do konca vojne.

Nesreča ameriškega bombnika na Mali planini: 29. maja 1944 je na pobočje Male planine strmoglavila leteča trdnjava B 17;  Edi Šelhaus in Janez Žerovc, Zbogom – Liberty Bell, iz odlomka i knjige o tem dogodku. »Posadka je štela deset mož.

Dva sta umrla in so ju pokopali na planini, dva so ujeli Nemci, šest pa so jih rešili domačini in partizani. Dva so potem zdravili v partizanski bolnici v Beli, vendar je eden 20. junija 1944 umrl«.

Ob zaključku kratke slovesnosti smo se napotili še k Domu v Kamniški Bistrici in do spomenika padli planincem v NOB, kjer smo v spomin na vse padle prižgali svečo.

Besedilo in fotografije: Dušan Božičnik, predsednik ZB NOB Kamnik

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve