Naslovnica / NOVICE / Pohod po vodni poti okoli Kamniško-Savinjskih Alp

Pohod po vodni poti okoli Kamniško-Savinjskih Alp

Kamniško-Savinjske Alpe so eden od največjih biserov neokrnjene narave, ne samo v Sloveniji, ampak tudi širše. Prebivalci in obiskovalci tega območja lahko občudujemo njihovo zunanjo lepoto, visoke vrhove, prepadne stene, gozdove, slapove in reke. V notranjosti gora pa je drug svet, ki nam je le malo poznan. Vemo, da so na tem območju številne kraške jame in brezna in da je notranjost gora bogata z vodo. Voda prihaja na površje v številnih izvirih. Občine na območju Kamniško-Savinjskih Alp (Kamnik, Luče, Ljubno, Solčava, Jezersko, Preddvor, Cerklje in Železna kaplja) želimo povezati izvire med seboj in smo pristopile k projektu Mreža vodnih poti v Kamniško Savinjskih Alpah, katerega prijavitelji so Lokalne akcijske skupine iz tega območja.

Od četrtka 13. do sobote, 15. avgusta 2020, je v okviru projekta Vodne zgodbe Kamniško Savinjskih Alp potekal pohod okoli Kamniško Savinjskih Alp, ki smo se ga udeležili predstavniki tako iz slovenskega kot iz avstrijskega dela območja. Deloma smo že trasirali mrežo vodnih poti, pravzaprav obroč okoli Kamniško-Savinjskih Alp.

Pohod se je začel v Kamniku, v Stranjah, nadaljeval pod obronki Kamniškega vrha in Krvavca ter nato po dolini Kokre. Prvi dan smo zaključili na Jezerskem. Drugi dan je pot vodila na Jezerski vrh, proti Železni Kaplji, na Pavličevo sedlo in v Logarsko dolino, tretji dan pa mimo Solčave do Luč in po dolini Podvolovljeka nazaj proti Kamniku. Po poti smo se osvežili in okrepčali v več kot 30-ih izvirih ob poti (izvir Šum, izvir studenca na Ambrožu, izviri v Podlebelci, izvir pod kmetijo Zavratnik, izvir Mlinščice na Jezerskem, izvir Jezerske slatine, izvir nad Ankom, izvir Steiner, Murijev studenec, Virnikov vrelec, izvir Prelesnik, izvir nad Pavličem, izvir pri Perku, izvir Kisle vode, izvir Jezernice, izvir Črne, izvir pri Rogovilcu, Pečovski izvir, Presihajoči studenec pod Iglo, izvir pri orlovi glavi, izvir pri Pogorelcu, Kovnikova izvira, izvir žveplene vode, izvir Dvornikovega studenca, izvir Lučnice,…).

Izviri nam niso samo potešili žeje, ampak so nas tudi napolnili s svežo energijo in nam dali novih moči. Prav zaradi njih smo brez večjih težav zmogli v treh dneh prehoditi pot dolgo približno 100 kilometorv in premagali 5.000 višinskih metrov (vzpon in spust).

 

V prihodnjih dveh letih bo trasirana mreža vodnih poti med 50 izviri, in sicer v skupni dolžini približno 300 kilometrov. Pot bo vodila po uhojenih poteh, ki pa jih bo potrebno na nekaterih delih še nekoliko urediti. V vključenih izvirih bomo spremljali kvaliteto vode, tako da jo bodo obiskovalci lahko brez zadržkov pili. Po opravljenem trasiranju bo digitalizirana trasa z opisi izvirov in poti objavljena na spletni platformi, izdelan pa bo tudi zemljevid. Vodne poti pohodnikom omogočajo spoznavanje najlepših predelov Kamniško-Savinjskih Alp iz dolin in razglednih točk ter predvsem nudijo prvovrstno okrepčitev pri izvirih, ki so povezovalni element in rdeča nit poti.

Besedilo in fotografije: Občina Kamnik

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve