Naslovnica / Črna kronika / Policisti raziskujejo vzroke za včerajšnji požar skladišča v smodnišnici

Policisti raziskujejo vzroke za včerajšnji požar skladišča v smodnišnici

S požarom skladišča na območju nekdanje smodnišnice se je včeraj spopadlo kar 57 gasilk in gasilcev iz petih kamniških prostovoljnih gasilskih društev. Požar so uspešno pogasili, z vzroki požara, pa se ukvarjajo policisti.

Kot smo že poročali, je včeraj v Košišah, nekaj pred 16. uro, znotraj območja nekdanje smodnišnice prišlo do večjega požara, ki je izbruhnil enem izmed tamkajšnjih domnevno opuščenih skladišč v katerem se je nahajala večja količina pnevmatik in lesenih palet.

Izpod Kamniškega vrha v smodnišnico

Na požar v odmaknjenem skladišču, ki se nahaja na severnem delu smodnišnice, je opozoril gost črn dim, ki ga je bilo v lepem dnevu moč opaziti že od daleč.

Na prizorišče požara so najprej prihiteli gasilci PGD Kamnik, ki so se le malo pred tem vrnili z gašenja travniško-gozdnega požara pod Kamniškim vrhom.

Zaradi obsežnosti in zahtevnosti požara nekdanjega industrijskega objekta, pa je vodja intervencije Luka Schnabl nemudoma zahteval še aktivacijo vseh bližnjih gasilskih društev, saj je bilo očitno, da z vse močnejšim ognjem v objektu ne bo moč prav hitro opraviti.

Kaj gori v skladišču?

Največjo težavo je predstavljala predvsem identifikacija gorljivih snovi, ki so gorele v skladišču, saj gre za zapuščen objekt, podatki o lastniku in namenu skladišča, pa niso bili dostopni oz. kot nam je po koncu gašenja povedal vodja intervencije Luka Schnabl:

»Ker je šlo za zapuščen objekt brez hitro dostopnih podatkov o lastniku in namenu skladišča, ni bilo z zagotovostjo trditi kaj gori, saj je bilo to možno šele po vstopu gasilskih ekip opremljenih s termokamerami v samo skladišče.

Zaradi nedostopnega hidrantnega omrežja v bližini gorečega objekta, so bila takoj po prihodu PGD Kamnik na mesto intervencije, aktivirana še društva PGD Kamniška Bistrica, Nevlje Duplica in Tunjice.«

Požrtvovalni gasilci in gasilke iz različnih kamniških društev so se tekom intervencije znova izkazali z dobrim medsebojnim sodelovanjem in rutinirano usklajenim delom, ki ga je vzpostavil vodja intervencije, saj so člani vseh aktiviranih društev, ki so z gasilskimi cisternami obenem skrbeli tudi za sproten dovoz vode, ki so jo točili pri gasilskem domu v Stranjah, izvajali tudi izmenične notranje napade z uporabo dihalnih aparatov, kar pri gasilskih intervencijah šteje med zahtevnejša dela.

V intervenciji je tako sodelovalo 57 gasilcev z 10 gasilskimi vozili, ki so uspeli požar v kakih dveh urah dokončno pogasiti, sam požar pa, tudi zaradi kvalitetne gradnje skladišča, ki ima betonski strop, ni predstavljal nevarnosti za okolico.

Vzroke požara bodo raziskali policisti

Policisti, ki so bili o požaru obveščeni nekaj po 16. uri, so najprej poskrbeli za zavarovanje prizorišča, saj je dim, ki ga je bilo moč opaziti že od daleč, kaj kmalu v Košiše privabil tudi kar precej zaskrbljeno-radovednih občanov, ki se še dobro spominjajo obsežnega požara, ki je leta 2014 izbruhnil na drugem, južnem koncu smodnišnice ter povsem uničil velike skladiščne šotore.

Kot so nam sporočili iz Policijske uprave Ljubljana, je bilo po prvih obvestilih ugotovljeno, da je zagorel objekt v katerem je bilo večje število gum in lesenih palet. Vzrok požara še ni znan, zato so policisti in gasilci objekt zavarovali, s preiskavo in podrobnejšim ogledom kraja, pa bodo nadaljevali danes.

Gasilci in gasilke, ki so sodelovali v včerajšnji uspešno izvedeni akciji, si za svoje delo in svoj nesebični trud zagotovo zaslužijo vse pohvale, da pa njihovo delo zares ni enostavno, ampak naporno in tudi precej nevarno, pa je najbrž moč razbrati tudi iz fotografij, ki si jih lahko ogledate v fotogaleriji.

Fotogalerija