Naslovnica / KULTURA / Pomniki mi pripovedujejo

Pomniki mi pripovedujejo

»Beg od doma, beg iz kraja, kjer si se rodil, kjer si izgovoril prve besede, proč od svoje družine. Toda kam? Kako? Me bodo sprejeli?«Nejc Jerman, najboljše literarno delo.

Koordinacijski odbor veteranskih in domoljubnih organizacij, ki združuje Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Kamnik – Komenda, Zvezo združenj borcev za vrednote NOB Kamnik, Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana – odbor Kamnik, Območno združenje slovenskih častnikov Kamnik – Komenda in Društvo general Maister Kamnik, skupaj z Društvom Dogodek Kamnik je pripravil razstavo likovnih in literarnih del šolarjev iz osnovnih šol Frana Albrehta, Toma Brejca, Marije Vere, Stranje, Šmartno v Tuhinju in osnovne šole 27. julija.

Najboljša likovna dela so izdelali Zala Plohl, Ela Pestotnik in Maruša Kugler (5. razred Osnovne šole Marije Vere, mentorica Irena Zagožen) ter Julija Maver (7. razred Osnovne šole Marije Vere, mentorica Irena Zagožen), najboljši literarni deli pa sta napisala David Kokalj (4. razred Osnovne šole Toma Brejca, mentor Franci Mestek) in Nejc Jerman (8. razred Osnovne šole Marije Vere, mentorica Maja Drolec).

Razstavo na temo Pomniki mi pripovedujejo je odprl Dušan Božičnik, predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Kamnik in nagovoril zbrane. Kamniški župan Matej Slapar je kasneje izrazil veselje ob odprtju razstave in ob tem povedal, da je lepo videti mlade in starejše, ki obujajo domoljubje tudi s takimi dogodki in si želi, da bi se domoljubje prebudilo in ohranilo v nas vseh.

Odprtje razstave so spremljale glasbenice Glasbene šole Kamnik na citrah, flavti in harmoniki z melodijami staroslovenskih popevk, razstava pa bo v preddverju Občine Kamnik na ogled do sredine aprila.

 

Laura Hribar