Naslovnica / Napovedi in obvestila / Poostren nadzor: Voziš? Izklopi telefon!

Poostren nadzor: Voziš? Izklopi telefon!

Vozniki pozor: Policisti bodo v času med 16. in 29. januarjem 2017 poostreno nadzirali, ali med vožnjo uporabljate mobilne telefone in druge naprave, ki zmanjšujejo voznikovo slušno in vidno zaznavanje.

Telefoniranje med vožnjo je med slovenskimi vozniki vse bolj prisotno. Ti se žal premalo zavedajo, da uporaba mobilnega telefona za volanom bistveno zmanjša njihovo zbranost.

Med 16. in 29. januarjem 2017 bo zato potekala preventivna akcija s sloganom Vozimo pametno!

Policisti bomo v tem času poostreno nadzirali, ali med vožnjo uporabljate mobilni telefon in druge naprave ter opremo, ki zmanjšujejo voznikovo slušno in vidno zaznavanje.

Zaradi uporabe mobilnega telefona med vožnjo lahko vozniki spregledajo drugega udeleženca (pešce, kolesarje, drugo vozilo) ali pomembno prometno signalizacijo, zato se pravočasno ne odzovejo na nastalo situacijo. Takšne okoliščine lahko povzročijo hudo prometno nesrečo. Prav tako vozniki s takšnim ravnanjem pogosto sami povzročajo tudi zastoje v prometu.

Anketa Javne agencije RS za varnost prometa, v kateri je sodelovalo 1.000 voznikov, je pokazala, da med vožnjo telefone uporablja kar 75 % voznikov. Skoraj vsi (74 %) med vožnjo telefonirajo, ena tretjina (30 %) pregleduje socialna omrežja, 7 % si zapisuje beležke, opomnike in podobno, 5 % jih brska po spletnih straneh, 3 % uporabljajo mobilne aplikacije, poleg tega pa skoraj desetina (9 %) telefon uporablja za poslušanje glasbe ali navigacijo. Na podlagi teh podatkov lahko zaključimo, da se slovenski vozniki premalo zavedajo nevarnosti in tveganj, povezanih z uporabo mobilnih telefonov med vožnjo.

Slovenska zakonodaja telefoniranje med vožnjo dovoljuje, a le v primeru, če je v vozilo vgrajena naprava za prostoročno telefoniranje. Kljub temu pa v policiji svetujemo, da med vožnjo ne upravljate s telefonom oz. opravljate pogovorov, saj je vožnja aktivnost, ki ji moramo posvetiti vso našo pozornost!

V primeru nujne uporabe mobilnega telefona je zato najbolj varno, da se ustavite na primernem mestu zunaj vozišča in pot nadaljujete šele, ko končate s pogovorom.

Nasveti policije: Kadar voziš, ne uporabljaj telefona!

Akcijski načrt Javne agencije RS Za varnost prometa: Vozimo pametno pdf

Vir: Policija.si