Naslovnica / Napovedi in obvestila / Poostren policijski nadzor na cestah

Poostren policijski nadzor na cestah

Ta teden se začenja prvi del nacionalne preventivne akcije za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu.

Policisti bodo v okviru akcije med 15. in 21. junijem 2020 poostreno nadzirali, ali vozite pod vplivom alkohola in drog. Tudi v letošnjem letu ostaja namreč alkohol širok družbeni problem, saj je njegova zloraba v prometu botrovala več kot vsaki tretji smrtni žrtvi na slovenskih cestah in premnogim poškodbam. V 507 nesrečah, ki so se do konca maja zgodile pod vplivom alkohola, je umrlo 13 oseb, 35 je bilo hudo in 167 lažje telesno poškodovanih. To žal znova dokazuje, da alkohol močno vpliva na kritično presojo za varno udeležbo v prometu in je pomemben dejavnik tveganja za nastanek prometnih nesreč.

Policisti bodo poostreno nadzirali vaše psihofizično stanje

Od 15. do 21. junija 2020 bodo zato policisti po vsej Sloveniji poostreno nadzirali psihofizično stanje voznikov. Preverjali bodo vožnjo pod vplivom alkohola, izvajali pa bodo tudi preizkuse s sredstvi za hitro ugotavljanje prisotnosti drog v organizmu. Med epidemijo, od 16. marca do 31. maja, je bil zaznan trend povečanja števila alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč (v času epidemije je bilo 14 odstotkov povzročiteljev prometnih nesreč pod vplivom alkohola, v enakem obdobju 2019 pa 9,5 odstotkov).

Letos prvič maraton nadzora psihofizičnega stanja voznikov

V okviru poostrenega nadzora bodo letos prvič izvedli tudi maraton nadzora psihofizičnega stanja voznikov. Nadzor bo potekal 20. junija 2020, od 18. ure tistega dne do 6. ure naslednjega dne.

Namen poostrenih nadzorov je ozaveščati ljudi o tem, kako nevarna je vožnja pod vplivom alkohola ali drog in v čim večji meri preprečiti takšno neodgovorno udeležbo v prometu. Nenazadnje je ena od prioritetnih nalog policije skrbeti, da bi prav vsi prometni udeleženci varno prispeli na svoj cilj.

Nacionalno preventivno akcijo za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu koordinira Javna agencija RS za varnost prometa.

Vir: Policija.si