Naslovnica / NOVICE / Poročilo o prenamnožitvi podlubnikov na Kamniškem

Poročilo o prenamnožitvi podlubnikov na Kamniškem

Napoved o verjetni prenamnožitvi podlubnikov iz sredine meseca junija se je uresničila. Pričakovan obseg okoli 6.000m3 (kot v primeru posledic vetroloma v letu 2008) je z 10.000m3 že presežen. Vsi okoljski pogoji, še najbolj pa sušno obdobje z visokimi temperaturami, so v prid razvoju še ene velikih, če ne največje naravne nesreče v naših gozdovih zadnjih sedemdeset let. Smrekovi sestoji, ki so gotovo ponos in velika vrednota gozdnih posestnikov, so ponovno na veliki preizkušnji. Glede na vse pokazatelje, ki pogojujejo ta dogodek, ocenjujemo, da bodo žrtve precej večje, kot si lahko predstavljamo.

Do začetka junija je bilo na območju KE Kamnik evidentirano 54 žarišč podlubnikov s 490 poškodovanimi drevesi v skupni brutto izmeri 573m3. (modro obarvano).

V mesecu juniju in juliju so revirni gozdarji zabeležili 348 žarišč s 7.890 drevesi v skupni brutto izmeri 9.263m3 (rdeče obarvano).

lubadar 15-1Napadena so debelejša drevesa smreke, ki na videz niso bila poškodovana zaradi žledoloma, a so bila pa najverjetneje zaradi enormnih ledenih oblog poškodovana v koreninskem sistemu tako, da so bile prekinjene najtanjše korenine in zato se drevesa niso mogla normalno oskrbovati z vlago.

Do sedaj so bila drevesa odkrita na podlagi prvih znakov napada – rjavi črvini na koreničniku (štoru) in kapljajoči smoli, kar pomeni, da je hrošč v razvojni fazi ličinke, ki vneto vrta med lubjem in lesom. Kjer pa so žarišča starejša od 20 dni, so se ličinke že zabubile in pričakujemo skorajšnji izlet mladih hroščev na druga drevesa (nova generacija).

Ob tej izjemni količini napadenih dreves v zelo kratkem času so se začele pojavljati nekatere logistične težave:

  • Dolg reakcijski čas (glede na rok izvedbe) od vročitve odločbe do začetka izvedbe poseka.
  • Pomanjkanje usposobljenih izvajalcev za posek in spravilo.
  • Težave pri odvozu izdelanih sortimentov, ki vsebujejo še žive podlubnike iz gozdnega prostora (odkup).
  • Zaradi vremenskih pogojev (vlaga in visoke temperature) se bo začelo pojavljati modrenje lesa, kar pomeni še nižjo odkupno ceno.

Vsem nakopičenim težavam navkljub še naprej pozivamo lastnike gozdov, da pogosteje obiskujejo svoje sestoje z smreko in pozorno zasledujejo znake morebitne napadenosti (rjav prah na panju, kapljice sveže smole in osute zelene iglice). Ob morebitni najdbi napadenih dreves naj lastniki nemudoma začnejo s sečnjo ali njeno organizacijo ter o lokaciji čimprej obvestijo svojega revirnega gozdarja.

lubadar 16

Kontakti na krajevni enoti Kamnik:

Krajevna enota Kamnik: tel.(01) 83 91 946
Miha Zabret, vodja krajevne enote    041 657 247

Mihelčič Anže – Revir Kamnik- Komenda           041 657 267
(k.o. Stranje, Košiše, Bistričica, Kamnik, Volčji potok, Podgorje, Križ, Mlaka, Klanec, Tunjice, Kaplja vas, Moste, Suhadole in Nasovče),

Rok Jagodic     Revir Sela         041 657 216
(k.o. Gozd, Črna, Godič, Mekinje, Tučna, Nevlje, Podhruška, Znojile, Palovče, Hruševka)

Miha Žnidaršič  revir Kamniška Bistrica  041 657 268
(k.o. Gojška planina, Črna, Županje njive)

Janez Spruk     Revir Motnik     041 657 245
(k.o. Hribi, Motnik, Zgornji Motnik, Špitalič

Jože Kozjek    Revir Tuhinj    041 657 226
k.o., Loke Rakitovec, Hribi, Pšajnovica, Šmartno v Tuhinju, Zgornji Tuhinj)

Zavod za gozdove Slovenije KE Kamnik

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve