Naslovnica / Črna kronika / Požar v Šmarci je bil najverjetneje podtaknjen

Požar v Šmarci je bil najverjetneje podtaknjen

Po zaenkrat še neuradnih podatkih, nenavadnih okoliščinah nastanka požara ter izjavah očividcev, ki so s prisebnim ukrepanjem preprečili še hujše posledice, je bil ogenj, ki je ponoči povsem uničil parkiranega Mercedeza, poškodoval pa tudi Audija ter fasado hiše, najverjetneje podtaknjen.

V včerajšnjem požaru, o katerem smo poročali že zjutraj, ogenj pred stanovanjsko hišo v Šmarci ni zajel zgolj avtomobila znamke Mercedes-Benz, kot smo sprva poročali, ampak je poškodoval tudi vozilo znamke Audi ter del fasade stanovanjske hiše.

Da posledice požara niso bile še hujše, so s prisebnim ukrepanjem, še pred hitrim prihodom gasilcev PGD Šmarca in Kamnik, preprečili naključno prisotni, med katerimi sta bila tudi dva prostovoljna gasilca, člana PGD Duplica, ki ju je na požar opozoril precej močan pok.

Kljub takojšnjemu prisebnemu ukrepanju sta omenjena gasilca naletela že na povsem razvit požar vozila, vseeno pa jima je, s pomočjo dvanajstih izpraznjenih gasilnih aparatov, ki so bili prinešeni iz bližnje pivnice Mali grad, podjetja Primaplast ter kasneje tudi iz dupliškega gasilskega doma, uspelo obraniti stanovanjski objekt pred preskokom ognja, hkrati pa sta omejila tudi napredovanje požara do prihoda gasilcev. Njuno hitro in prisebno ukrepanje je obenem tudi preprečilo, da bi ognjeni zublji v celoti ne zajeli še pri hiši parkiranega Audija, ki ga je bilo moč, zgolj nekoliko poškodovanega, še pravočasno umakniti na varno oz. na drugo stran ceste.

Prizorišče požara že od jutra preiskujejo policisti, izjave očividcev in informacije, ki so nam jih posredovali naši bralci, pa vse kažejo na to, da je bil sinočnji požar skoraj zagotovo podtaknjen, pri čemer naj bi, sodeč po okoliščinah požara, neznani storilec vozilo, ne le od zunaj, ampak domnevno tudi od znotraj, polil z vnetljivo tekočino oz. bencinom ter zažgal, kar naj bi povzročilo tudi pok oz. eksplozijo hlapov.

Po podatkih Policijske uprave Ljubljana so bili policisti o požaru, v gašenju katerega je sodelovalo 16 gasilcev PGD Kamnik in Šmarca s tremi vozili, obveščeni včeraj nekaj pred 23. uro, po do sedaj zbranih obvestilih pa je znano, da sta na dvorišču zagoreli vozili znamke Mercedez-Benz in Audi. Požar se je razširil tudi na del fasade, po prvi, nestrokovni oceni, pa naj bi v požaru nastalo za okoli 14.000 evrov materialne škode.

Policisti so prizorišče požara zavarovali do jutra, ko so začeli z ogledom oz. podrobno preiskavo, s katero bodo poskušali raziskati vse okoliščine, ki so privedle do požara.