Naslovnica / Črna kronika / Požar v Županjih Njivah pokvaril praznično popoldne

Požar v Županjih Njivah pokvaril praznično popoldne

Prečudovit dan jesenskega prazničnega popoldneva so, nekaj pred pol drugo popoldan, zmotile sirene gasilskih vozil, ki so hiteli na intervencijo v Županje Njive, kjer je zagorelo v stanovanjski hiši na t.i. Roščevem trgu.

Požar je domače presenetil ravno pri pitju popoldanske kavice, ko so zaslišali močan pok. Najprej so mislili, da je nekaj počilo v bližnjem industrijskem obratu, nato pa so se, ko sprva ni bilo zaznati ničesar konkretnega, celo pošalili, če je kdo izmed njih morda padel s sedežne garniture. Šala pa se je, ko so opazili dim, hitro sprevrgla v zaskrbljenost, saj je bilo očitno, da dim prihaja iz njihove garaže. Ugotovili so namreč, da je v njihovi kurilnici, ki se nahaja v kletnih prostorih, prišlo do požara, dim se je valil skozi garažo, sami pa, spričo močne zadimljenosti prostorov, niso mogli storiti nič drugega, kot na pomoč poklicati gasilce.

pozar zupanje njive 5

Pozivu so se odzvali gasilci PGD Kamniška Bistrica in PGD Kamnik. Na kraj požara so najprej prišli domači gasilci in gasilke, ki so si nemudoma nadeli maske in se podali v klet oz. kurilnico, kjer je zagorelo nekaj pohištvenih elementov, ki pa so jih uspeli hitro pogasiti in iznesti na prosto, tako da požar k sreči ni povzročil večje škode.

pozar zupanje njive 33

Vzroki požara zaenkrat še niso znani, glede na to, da je bilo posledice požara najmočneje zaznati v bližini električne omarice pa obstaja precejšna možnost, da je do požara prišlo zaradi kratkega stika oz. okvare na električni napeljavi.

Kot že rečeno so gasilci požar uspeli hitro omejiti, na prosto so iznesli ogorene in tleče pohištvene elemente, prostore hiše pa so, s pomočjo ventilatorja temeljito pošteno prezračili ter na koncu, za vsak slučaj, pregledali še s termo kamero.

Kljub temu, da bo v hiši najbrž še kar nekaj časa zaznati vonj po dimu in ožganem in da bo treba kak prostor tudi na novo prebeliti, so imeli domači v bistvu srečo v nesreči, da je do požara prišlo podnevi in v času, ko so bili doma, seveda pa ne gre pozabiti na trud gasilcev, ki so se tudi tokratnemu klicu na pomoč odzvali izjemno hitro in s svojim posredovanjem znova naredili še eno veliko dobro delo. Ob koncu intervencije so bili tako domači, kot tudi gasilci zadovoljni, da ni bilo hujšega.

Naj kot zanimivost dodamo še to, da je bila današnja intervencija v Županjih Njivah prva, ki so jo člani PGD Kamniška Bistrica opravili z novim intervencijskim vozilom, ki je danes uspešno preživel tudi svoj ognjeni krst, člani PGD Kamnik, pa so z današnjim požarom obeležili tudi letošnji 100. poziv na intervencijo.