Naslovnica / NOVICE / Poziv obiskovalcem Velike planine, svetega Primoža in drugih okoliških turističnih točk

Poziv obiskovalcem Velike planine, svetega Primoža in drugih okoliških turističnih točk

Lepo vreme, sneg in prekrasna zimska kulisa je v preteklih vikendih ter tudi dnevih med tednom botrovala, da so številni obiskovalci obiskali območje Velike planine in svetega Primoža, ki zagotovo veljata za dve izmed najbolj obiskanih in priljubljenih izletniških točk v občini Kamnik. Veliko število obiskovalcev, ki s svojimi jeklenimi konjički marsikdaj skušajo priti skoraj do vrha, pa je na cestah proti obema izletniškima ciljema povzročilo pravi prometni kaos.

Priča smo bili dolgotrajnim prometnim zamaškom, saj posamezno območje lahko sprejme le omejeno število vozil, za ostale pa zmanjka prostora. Manjkalo ni niti nepravilno parkiranih vozil, ki jih izletniki pogosto puščajo na zasebnih zemljiščih, na dvoriščih, dovozih do hiš, žal pa ne manjka niti takšnih voznikov, ki svoje jeklene konjičke brez premisleka pustijo ob robu ceste, oziroma bolje rečeno kar na cesti.

S tem onemogočajo nemoteno uporabo ceste domačinom in lastnikom zemljišč, onemogočajo pa tudi prehod vozil, ki izvajajo zimsko službo ter morebiten prehod intervencijskim vozilom.

Vse našteto v slabo voljo spravlja domačine, ki v teh krajih živijo ter, med drugim, s svojim delom prispevajo k prekrasnemu izgledu pokrajine. Le-ti se že dlje časa, v zadnjem obdobju pa vse pogosteje srečujejo z dejstvom, da v času povečanega števila obiskovalcev ne morejo nemoteno dostopati do svojih domov, zemljišč, uporabljati cest ter celo lastnih dvorišč. Zato se upravičeno pritožujejo nad tem ter tudi nad dejstvom, da je zaradi oteženega in ponekod, zaradi gneče in nepravilno parkiranih vozil, celo nemogočega prehoda intervencijskih vozil, potencialno ogrožena tudi njihova varnost.

Ker so se krajani, ki se ob vsem dogajanju upravičeno počutijo vsaj nekoliko nelagodno, obrnili na nas, smo se odločili, da o tem napišemo nekaj besed in morda vsaj koga  od obiskovalcev spodbudimo, da pri obisku prej omenjenih (in tudi drugih) izletniških točk, ravna nekoliko bolj premišljeno.

Ali je za povečan obisk in promet  proti omenjenim turističnim točkam krivo nedavno odprtje meja občin, prepoved delovanja žičniških naprav, prekrasna zimska idila, ki jo naše območje ponuja ali kaj drugega, ne bomo ugotavljali. Dejstvo je, da sneg in lepo vreme ljudi od blizu in daleč spodbudita, da vsaj za en dan pozabijo na korono in ostale težave ter se predajo prelepi naravi, ki je v tem koncu naše dežele ne manjka. Seveda pa je pri tem potrebno upoštevati, da v okolici turističnih točk prebivajo tudi domačini, ki prav tako, kljub trumam obiskovalcev, želijo »normalno živeti«, normalno opravljati svoje vsakodnevne opravke, skrbeti za svoje imetje ter uporabljati iste ceste in isti prostor, ki jih obiskovalci uporabljajo na svojih izletih.

Ker bo po vsej verjetnosti vreme tudi ta vikend k izletom spodbudilo številne obiskovalce, bi vas radi pozvali da med svojim izletom ne pozabite:
  • da ste na območjih ki jih obiskujete le gostje,
  • da v krajih, ki jih obiskujete živijo tudi domačini, ki morajo kljub vašemu obisku nemoteno opravljati svoje dejavnosti,
  • da ceste, poti in druge površine, poleg vas, v osnovi uporabljajo (in pogosto tudi vzdržujejo) domačini, ki morajo imeti prost dostop do svojih domov, dvorišč… ,
  • da svoja vozila parkirate le na zato označenih in predvidenih parkiriščih (četudi je zato potrebno narediti kakšen korak več, konec koncev je le to namen izleta v »hribe«),
  • da vozil ne puščate na cesti in s tem onemogočate prehod drugim vozilom (intervencijska vozila in vozila zimske službe so širša in daljša od vašega avtomobila in zato potrebujejo več prostora za prehod),
  • da spoštujete prometne predpise ter zasebno lastnino,
  • da je vaš avto primerno zimsko opremljen in da se na pot odpravite dovolj zgodaj ter si v primeru, da dostop do vaše destinacije zaradi gneče ni več možen, izberete drugo izhodišče ali drugo, dostopno destinacijo.

Upamo, da naša prošnja ne bo naletela na gluha ušesa in do bodo razmere na omenjenih cestah (in ob njih) v prihodnje za naše krajane bolj znosne.

Simon Golob,
predsednik sveta Krajevne skupnosti Črna pri Kamniku

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve