Naslovnica / Črna kronika / Pozor: Vlomilci in tatovi so vse bolj predrzni
Simbolična fotografija.

Pozor: Vlomilci in tatovi so vse bolj predrzni

V Kamniku je že nekaj časa zaznati povečano število vlomov in vse bolj predrznih tatvin, saj postajajo tatovi tako predrzni, da si upajo vstopiti celo v odklenjeno stanovanje v katerem je kdo tudi doma. Le-to se je v soboto zvečer zgodilo na Zikovi ulici, predrzni vlomilec pa je stanovalko, ki ga je zalotila, odrinil v omaro in pobegnil. So se pa kamniški policisti, razen s tatvinami in vlomi, v minulem tednu ukvarjali tudi s precejšnjim številom alkoholiziranih ter tudi »zadetih« voznikov.

Tatvina v stanovanju
07.03.2016 – Policisti smo bili obveščeni o tatvini iz stanovanja v Kamniku. Na kraju ugotovljeno, da je tega dne neznana oseba vstopila v odklenjeno stanovanje oškodovanke, ki je bila v tem času v kopalnici. Ko pa je prišla nazaj, je opazila, da ji je neznanec iz torbice odtujil denar. Nastala je materialna škoda za okoli 40 EUR. Sledi zbiranje obvestil in kazenska ovadba na pristojno državno tožilstvo.

Tatvina osebnega vozila
07.03.2016 – Prejeli smo prijavo tatvine osebnega avtomobila. Policist je na kraju ugotovil, da je neznanec preko noči iz parkirišča izvršil tatvino osebnega vozila, znamke VW Passat, sive barve, letnik 2001 v katerem je imel oškodovanec tudi različno orodje. Nastala je materialna škoda za okoli 3100 EUR. Na kraju je bil opravljen ogled in zavarovane sledi. Napisana kazenska ovadba.

Vozil v rdečo luč in odklonil preizkus alkoholiziranosti
07.03.2016 – Policisti so imeli v naselju Kamnik v postopku pijanega voznika. Policista sta opravljala nadzor prometa v zvezi hujših kršitev cestno prometnih pravil in pri tem ustavila voznika, ki je peljal v rdečo luč. Omenjeni je kazal očitne znake alkoholiziranosti, zato mu je bil odrejen preizkus z alkotestom, ki ga je odklonil. Odrejeno mu je bilo pridržanje po 24/1 členu zakona o cestnem prometu. V času postopka je omenjeni še kršil določila zakona o javnem redu in miru, zaradi česar mu je bil izdan plačilni nalog. Kršitelj je bil po postopku odpeljan v prostore za pridržanje.

Pijan razgrajal in ni hotel zapustiti lokala
08.03.2016 – Na policijsko postajo je poklicala občanka in povedala, da je v lokalu v Kamniku pijana oseba, ki noče zapustiti lokala. Na kraju sta policista ugotovila, da je občan pijan že prišel na teraso lokala natakarica pa ga zaradi pijanosti natakarica ni pustila v lokal. To ga je razburilo, saj je pričel z verbalnim žaljenjem in vpitjem in kljub prepovedi odšel v lokal. Kršitelju je bil na kraju izdan plačilni nalog po členu 7-1 javnega reda in miru. Po postopku pa je kraj zapustil.

Trk zaradi nepravilnega premika
09.03.2016 – Policisti so na parkirišču pred zdravstvenim domom Kamnik obravnavali prometno nesrečo. Na kraju je bilo ugotovljeno, da je voznik zaradi nepravilnega premika z vozilom trčil v drugo parkirano vozilo Nastala je materialna škoda za okoli 120 EUR. Na kraju je bil povzročitelju izdan plačilni nalog po zakonu o cestnem prometu.

Vozil brez veljavnega izpita
09.03.2016 – Pri kontroli prometa sta policista v naselju Kamnik, zaustavila in kontrolirala voznika osebnega avtomobila. Pri samem postopku je bilo ugotovljeno, da je kršitelj vozil vozilo brez veljavnega vozniškega dovoljenja. Ker omenjeni izpita ni nikoli opravil, mu je bilo v skladu s 23. čl. Zakona v cestnem prometu vozilo zaseženo in odpeljano z avto vleko v hrambo. Zoper kršitelja sledi obdolžilni predlog na sodišče v Kamniku.

Pijan in nesramen na Križu
10.03.2016 – Policisti so imeli v naselju Križ v postopku vinjenega voznika, kateri je predhodno z samo vožnjo vozila kazal očitne znake pijanosti. Preizkušen je bil z alkotestom, ki je pokazal 0,71 mg/l alkohola v litru izdihanega zraka. Vozniku je bilo začasno odvzeto vozniško dovoljenje ter prepovedana nadaljnja vožnja. Pridržanje ni bilo potrebno, saj je bil ustavljen v bližini doma in je odšel peš domov. Kršitelju bo zaradi nedostojnega vedenja do uradne osebe pri uradnem poslovanju poslan plačilni nalog po o javnem redu in miru člen 7/2. Za omenjene kršitve sledi obdolžilni predlog na Okrajno sodišče v Kamniku.

Vlom v stanovanjsko hišo
11.03.2016 – Policisti smo bili obveščeni o vlomu v stanovanjsko hišo v naselju Moste. Na kraju je bilo ugotovljeno, da je neznan moški romskega videza na vzvod in s silo telesa vlomil skozi vrata terase stanovanjske hiše, pri tem pregledal prostore in odtujil več kosov nakita. Pri dejanju ga je zalotila prijaviteljica, zaradi česar je storilec hišo zapustil skozi okno prvega nadstropja, pri tem pa izgubil večji del nakita. Nastala materialna škoda za okoli 3000 EUR. Sledi zbiranje obvestil in kazenska ovadba na pristojno državno tožilstvo.

V avtu sta se zadevala
11.03.2016 – Policista sta imela v postopku dva občana, ki sta sedela v vozilu in uživala prepovedane substance (prepovedana droga). Občanu je bila proti zapisniku o zasegu v zavarovano vrečko zasežena rjava grudasta snov, okajena folija in okajen tulec, ki bo poslana v analizo. Po analizi pa zoper kršitelja sledi ustrezen ukrep, najverjetneje kazenska ovadba po 187/I členu kazenskega zakonika.

Drzna tatvina iz odklenjenega stanovanja na Zikovi
12.03.2016 – Nemajhno presenečenje so doživeli stanovalci stanovanja na Zikovi v katerega je, kljub dejstvu, da so bili doma, vstopil predrzen tat. Vrata stanovanja so bila namreč odklenjena, tatinski predrznež s temno kapuco na glavi, pa si je postregel s fotoaparatom, najbrž pa bi, če bi ga pri njegovem nečednem početju ne zalotila stanovalka, odnesel še prenosni računalnik. Stanovalko, ki je nepovabljenega gosta zalotila, je vlomilec oz. tat odrinil v omaro, izpustil iz rok kabel računalnika ter ušel skozi vrata.

O dogodku na Zikovi ulici je bila PU Ljubljana obveščena 12. 3. 2016 okoli 21.30 ure. Z zbranimi obvestili so policisti ugotovili, da je neznanca na hodniku
odklenjenega stanovanja zalotila stanovalka. Neznanec je nato s kraja pobegnil. Ugotovljeno je bilo, da ni bilo nič odtujenega. Glede dogodka policisti zbirajo obvestila, šlo je za neznanca visokega okoli 170 cm, suhe postave, oblečen je bil v temno jakno s kapuco.

Dogodek je, v obliki opozorilnega zapisa, odmeval tudi na spletnih omrežjih, avtorica zapisa pa je ob tem zapisala tudi: »Zaklepajte se, tudi če ste vsi doma!«

Poskus vloma v pisarne
13.03.2016 – Policisti smo bili obveščeni, da je v Kamniku prišlo do poskusa vloma v prostore pisarn podjetja. Na kraju ugotovljeno, da je neznani storilec tega dne z neznanim predmetom na vzvod poskušal priti v prostore pisarne in stanovanjske prostore. Pri dejanju ga je pregnal lastnik, tako da v notranjost ni prišel. Na kraju so policisti zavarovali sledi. Po zbiranju obvestil bo podana kazenska ovadba na pristojno državno tožilstvo.