Naslovnica / ŠPORT / Pred prvo finalno tekmo: Leja Janežič “Ne bojimo se Mariborčank!”

Pred prvo finalno tekmo: Leja Janežič “Ne bojimo se Mariborčank!”

V svojem devetem finalu končnice državnega prvenstva v 1. DOL za ženske bodo odbojkarice Calcit Volleyja še devetič igrale proti Novi KBM Braniku. Mariborčanke so bile do zdaj nekoliko bolj uspešne, saj so do zdaj slavile v petih medsebojnih finalih, trikrat pa so bile boljše Kamničanke. Tudi v letošnji sezoni ima na medsebojnih tekmah več uspeha mariborska ekipa, toda varovanke Gregorja Rozmana so trdno odločene, da se zlahka ne bodo dale. V finalu končnice se igra na tri zmage, prva tekma pa bo na sporedu v četrtek, 5. aprila, ob 18. uri, v mariborski športni dvorani Lukna.

Na prvi polfinalni tekmi končnice državnega prvenstva je bila Formula Formis v Kamniku blizu presenečenja, saj je vodila z 2:0 v nizih, toda v nadaljevanju tekme so kamniške odbojkarice s preobratom prišle do pomembne zmage. Morda je Kamničankam tudi ta preobrat vlil dodatno samozavest, kajti na povratni tekmi v Hočah vprašanje zmagovalk niti v enem trenutku ni bilo vprašljivo.

Leja Janežič

»V povratno tekmo smo od samega začetka tekme vstopile bolj samozavestno, kar se je najbolj pokazalo na servisu in sprejemu, ki sta večji del prve tekme, predvsem to velja za prva dva niza, povzročala veliko preglavic. Pomembno je tudi, da smo na igrišče stopile s hladno glavo in tudi v trenutkih, ko so bile domačinke v vodstvu, smo ohranile zbranost, kar nam je na koncu tudi prineslo uvrstitev v finale,« je o drugi polfinalni tekmi končnice dejala Leja Janežič, ki je po težavah Maje Pahor, za katero je letošnja sezona končana, praktično prek noči postala prvi libero kamniške ekipe. Zanjo bo to sploh prvi finale končnice, kajti do zdaj je bil njen največji uspeh tretje mesto z Vitalom iz Ljubljane.

»Res je, prvič bom igrala v finalu državnega prvenstva. Priznam, da imam malo treme, vendar bom dala vse od sebe in mislim, da se to na takšni ravni tekmovanja ne bi smelo poznati. Skozi vso sezono trdo delamo na treningih, zato naša uvrstitev v finale ni nikakršno naključje,« je prepričana številka 13 kamniške ekipe, ki je z uvrstitvijo v finale dosegla svoj prvi cilj v državnem prvenstvu.

V letošnji sezoni je imela, podobno kot lani, sicer v medsebojnih tekmah več uspeha mariborska ekipa, ki je od dozdajšnjih petih dobila štiri. »To prav nič ne pomeni, vse pa bo odvisno od nas samih in od tega, kako bomo igrale. Če bomo igrale, kot znamo, in če bomo garale ena za drugo od začetka do konca tekme, bo tudi izid pravi. Mislim, da smo predvsem v drugi polfinalni tekmi končnice proti Formuli Formisu pokazale, da smo napredovale tudi na psihološki ravni. Kljub temu, da smo bile le nekaj dni prej v Kamniku na pragu poraza, smo se vseeno pobrale, stopile skupaj in zmagale. S to zmago smo dokazale, da če se ne vdaš, in da če boriš do konca, to prinese želeni uspeh. Verjamem, da bomo s takim razmišljanjem pokazale pravo igro tudi v finalu,« je prepričana Leja Janežič, ki si v prvi sezoni v kamniškem dresu želi tudi svojega prvega naslova državne prvakinje.

»V ekipi se počutim odlično. Celo sezono sem uživala na treningih in na tekmah. Zelo sem vesela, da smo se uvrstile v finale, saj je to spet ena stopnička višje v moji odbojkarski karieri in komaj čakam na prvo tekmo finala. Vse skupaj bi bilo še toliko lepše, če bi sezono kronale z naslovom državnih prvakinj.«

Nova KBM Branik ima do zdaj v svojih vitrinah štirinajst naslovov državnih prvakinj, Calcit Volley tri. Prva tekma finalna tekma bo na sporedu v četrtek, 5. aprila, v Mariboru, Kamničanke pa se bodo svojim navijačem v domači dvorani prvič predstavile prihodnjo sredo ob 20. uri.

Spored finalnih tekem končnice v 1. DOL za ženske

Prva finalna tekma končnice, četrtek, 5. april: Nova KBM Branik – Calcit Volley (ŠD Lukna, 18:00); druga finalna tekma končnice, sreda, 11. april: Calcit Volley – Nova KBM Branik (ŠD Kamnik, 20:00); tretja finalna tekma končnice, ponedeljek, 16. april: Nova KBM Branik – Calcit Volley (ŠD Lukna, 18:00); morebitna četrta finalna tekma končnice, četrtek, 19. april: Calcit Volley – Nova KBM Branik (ŠD Kamnik, 18:00); morebitna peta finalna tekma končnice, ponedeljek, 23. april: Nova KBM Branik – Calcit Volley (ŠD Lukna, 18:00).

Napisal: Miha Štamcar
Foto: Klemen Brumec