Naslovnica / NOVICE / Predstavitev arheoloških ostalin in najdb iz Maistrove ulice in Glavnega trga.

Predstavitev arheoloških ostalin in najdb iz Maistrove ulice in Glavnega trga.

Danes smo bili Kamničani deležni arheološkega predavanja Gregorja Grudna, ki je razpihal še zadnjo morebitno jezo nad deli in zaprtjem Kamniškega centra v prejšnjem letu.

Gregor je namreč v gradu Zaprice opisal in s slikovnim gradivom prikazal njihovo delo in arheološke najdbe iz Glavnega trga in Maistrove ulice.

Leta 2017 so zaradi gradbenih del naleteli na temelje stavb iz devetnajstega stoletja. To je sprožilo arheološko izkopavanje, med katerim so našli marsikaj zanimivega, pa tudi kulturno in zgodovinsko pomembnega. Izkopani temelji pripadajo Rotovžu, stari Mestni hiši ki je pogorela leta 1805, poleg pa je stala Lambergova hiša. Na Glavnem trgu so poleg temeljev izkopali tudi fontano oziroma vodni zbiralnik, ki je bil 2 metra globok in je oskrboval ljudi z vodo. Pod izkopanimi temeljih mestne hiše so naleteli na ostanke lesenega objekta, ki ga datirajo v trinajsto ali štirinajsto stoletje.

Poleg samih temeljev različnih objektov pa so odkrili najdbe ostalin bogate poselitvene preteklosti. Tako med njimi najdemo 12 novcev, ki izvirajo iz različnih časovnih obdobij, najmlajši datira v leto 1861, najstarejši pa v čase Rimljanov; različne vojaške predmete kot so puščična kost za samostrel, svinčena krogla za top in kamnite krogle za katapult. Največ najdenih predmetov pa je tistih, ki so jih prednamci uporabljali vsakodnevno, to so krožniki, koščene šivanke, posode, majolke, figurice, lončki in celo zlat prstan.

Na Maistrovi ulici so domnevno odkrili lokacijo Mestnih vrat Kamnika, vendar na preiskave in potrdila še čakajo.

 

Laura Hribar