Naslovnica / KULTURA / Premiera filma o kamniškem raziskovalcu Antonu Cevcu

Premiera filma o kamniškem raziskovalcu Antonu Cevcu

Ob devetdeseti obletnici rojstva se je v spomin etnologu Tonetu Cevcu danes na gradu Zaprice premierno vrtel film, v katerem sta nastopila brat in hči raziskovalca ter njegove sodelavke z Inštituta za slovensko narodopisje in Inštituta za arheologijo.

Pred samim začetkom predvajanja premiernega filma sta pred polno dvorano gledalcev med katerimi so bili prisotni tudi člani ožje ter širše družine Cevca, svoje spomine predstavila njegova brat in hči, zbrane pa je pozdravil tudi župan. Pred predvajanjem je delo in življenje poznavalca alpskega sveta strnjeno predstavila Janja Železnikar.

 

Film govori o življenju in delu etnologa, raziskovalca in poznavalca alpskega sveta, ki se je kot otrok moral preseliti iz Kamnika v Ljubljano, kjer se je izobraževal ter se po maturi vpisal na študij etnologije in umetnostne zgodovine na Filozofski fakulteti. Cevc se je vključil tudi v etnološko raziskovalno delo med Slovenci na avstrijskem Koroškem, pridobljene izkušnje pa je uporabil pri pripravi diplomske naloge z naslovom Pastirsko življenje na Veliki, Mali in Gojški planini v Kamniških Alpah.

 

Kasneje je dobil službo na Inštitutu za slovensko narodopisje pri SAZU, fokus Cevčevega proučevanja pa so bile Alpe, poleg Kamniških tudi Julijske in Karavanke. Dokumentiral je pašne planine, zanimalo ga je življenje pastirjev, stavbna dediščina in vse, kar je bilo povezano z življenjem na planinah.

Cevc je objavil mnoge znanstvene članke, referate in držal predavanja, objavljal je študije in monografije, ki so pripomogli k ohranitvi pastirskih bajt in kulturne krajine Velike planine. Mnogokrat je organiziral terenske oglede in ekskurzije, največkrat pa je navdušencem predstavil in razkazal Veliko planino in Svetega Primoža.

Tone Cevc je s svojo skupino našel in odkril antično selišče na Pečicah na Veliki planini in antično postojanko na stanu pod Kamniškim sedlom, s tem pa je slovenska visokogorska arheologija pridobila materialne dokaze o zgodnji naseljenosti in izrabi prostora, zaslužni pa so tudi za to, da poznamo številna nova selišča, rudišča in občasne postojanke v visokogorju.

Janja Železnikar je o Cevcu zapisala da je bil “zagnan in natančen raziskovalec; delal je s strastjo in ljubeznijo. Odlikovali sta ga odprtost za nove raziskovalne teme in pristope ter pripravljenost za sodelovanje z različnimi strokovnjaki in raziskovalci … Imel je izjemen čut za sočloveka in živo zanimanje za njegov duhovni in materialni svet.”

 

Premiero je popestrila mlada citrarka glasbene šole Kamnik, obiskovalci pa so po zaključenem filmu pred gradom ob kapljici rujnega premlevali in diskutirali vsebino videnega, ter se spominjali velikega Toneta Cevca.

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve