Naslovnica / NOVICE / Prenovljeno otroško igrišče vrtca v Stranjah

Prenovljeno otroško igrišče vrtca v Stranjah

Danes je bilo v uporabo predano obnovljeno igrišče enote Kekec Vrtca Antona Medveda Kamnik v Stranjah, ki je bilo v okviru projekta Gibanje za zdrave možgane nadgrajeno v tako imenovano možgansko stimulativno igrišče, žal pa bo le-to služilo zgolj otrokom, ki obiskujejo vrtec, ne pa tudi vsem ostalim otrokom iz Stranj in bližnjih krajev, ki o kakem urejenem krajevnem otroškem igrišču, skupaj s svojimi starši, lahko zgolj sanjajo.

V okviru projekta Gibanje za zdrave možgane je bilo prenovljeno otroško igrišče enote vrtca v Stranjah nadgrajeno v tako imenovano v možgansko stimulativno igrišče, ki naj bi ugodno vplivalo na razvoj najvišjih možganskih funkcij za družbo prihodnosti in reducira odklone v razvojnem in zdravstvenem statusu otrok oz. nekaj podobno strašno učenega in imenitno zvenečega, da upravičije porabo evropskih in občinskih sredstev.

Po podatkih Občine Kamnik je bila na igrišču, poleg zemeljskih in gradbenih del, izvedena še dodatna zasaditev vegetacije, postavljena pa so bila tudi tri nova igrala. Hkrati so bile urejene še poti, stopnice zaščitene z ograjami ter postavljen nov peskovnik s priključkom za vodo, povečana površina igrišča pa je nasuta s prodcem, kar otrokom omogoča gibanje na večji površini.

Skupna vrednost projektaGibanje za zdrave možgane (vseh projektnih partnerjev) znaša 147.357,50 evrov (z DDV), od tega je vrednost sofinanciranja s strani Evropske unije iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželjaznašala 79.352,14 evrov. Občina Kamnik v investicijo namenila 66.323,03 evrov (z DDV), od tega bo dobila vrnjenih 65 odstotkov sredstev iz razpisa LAS-a Srce Slovenije.

Kot navaja Občina Kamnik, bodo v okviru druge faze projekta Gibanje za zdrave možgane izvedene še druge aktivnosti, kot so delavnice za predšolske otroke, stare starše in delavke starejše od 50 let, predavanja za starše ter posvet za pedagoške delavce, sami otroci pa bodo tudi neke vrste “poskusni zajčki”, saj bo sočasno s projektom izvedena bo tudi raziskava, ki bo preučevala gibanje otrok na igrišču pred in po izvedbi vzdrževalnih del.

Otroci, ki obiskujejo vrtec, so se prenovljenega igrišča, skupaj s svojimi vzgojiteljicami zagotovo razveselili, ampak kaj, ko bo igrišče, zgoj v delovnem času vrtca, namenjeno izključno njim.

Igrišče namreč ne bo odprto tudi za javnost, tako da bodo lahko vsi ostali otroci iz Stranj, Godiča, Zagorice in drugih okoliških krajev, ob vikendih pa tudi otroci, ki obiskujejo vrtec, o kakem urejenem otroškem igrišču z igrali, skupaj s svojimi mamicami, očki in babicami, lahko zgolj zavistno pogledovali prek ograje in sanjali, da bi bilo kako podobno igrišče dostopno tudi njim.

Vir in fotografije: Občina Kamnik