Naslovnica / Poplave Kamnik 2023 / Preventivna evakuacija najbolj ogroženih prebivalcev doline Bistričice

Preventivna evakuacija najbolj ogroženih prebivalcev doline Bistričice

Zaradi novih aktivnosti na plazu Blate nad Klemenčevim, je danes opoldne stekla preventivna evakuacija dela najbolj ogroženih prebivalcev doline Bistričice.

Dogajanje na plazu Blate, v dolini potoka Blatnica oz. pritoka Bistričice, ki spričo svojega obsega in aktivnega plazenja že nekaj časa predstavlja resno nevarnost za zaskrbljene prebivalce celotne doline Bistričice, so gasilci, ob pomoči gorskih reševalcev, opazovali celo noč.

Tekom noči na plazu sicer ni bilo opaziti občutnejših sprememb, se je pa aktivnost plazu močno povečala v jutranjih oz. dopoldanskih urah, zaradi česar je Občinski štab Civilne zaščite Kamnik sprejel odločitev, da najbolj ogrožene prebivalce doline Bistričice, v želji po zaščiti življenj in preprečitvi morebitne katastrofe, nemudoma preventivno evakuirajo.

Po prvih podatkih je bilo v zgodnje popoldanskih urah z omenjenega območja evakuiranih kakih 60 občank in občanov, ki so, po odhodu z zbirne evakuacijske točke v OŠ Stranje, začasne nastanitve povečini poiskali pri svojih sorodnikih, medtem ko so bili preostali začasno nastanjeni v Termah Snovik. V primeru morebitnih dodatnih potreb, pa so nastanitvene kapacitete na voljo tudi v samostanu Mekinje.

Kot smo uspeli izvedeti, zaenkrat plaz Blate še ni povzročil kake večje škode ali neposredno zasul  kakega izmed nižje ležečih objektov oz. zaselkov, ker pa so, spričo dopoldanskih opaznih sprememb v aktivnosti in dinamiki plazu, razmere zelo nepredvidljive in nevarne, pa se bodo evakuirani prebivalci na svoje domove lahko vrnili šele potem, ko bodo možnost varne vrnitve potrdile pristojne strokovne službe.

Dogajanje na samem plazu bodo zato še nekaj dni in noči, podobno kot že minulo noč, še naprej opazovale dežurne ekipe gasilcev, medtem ko bo plaz, po informacijah Občinskega štaba Civilne zaščite Kamnik, že v prihodnjem tednu opremljen tudi s kamerami in premičnim sistemom alarmiranja, ki bo ob morebitnih novih premikih zemljine tamkajšnje prebivalce nemudoma opozoril na nevarnost.

Četudi se prevetivni ukrepi nekaterim občanom, povečini tistim, ki niso neposredno ogroženi, v tem trenutku morda zdijo celo nekoliko pretirani, ne smemo spregledati, da je prav preventivno delovanje Občinskega štaba Civilne zaščite Kamnik, gasilcev, komunalnih delavcev in operaterjev gradbene mehanizacije, ki je bila že včeraj preventivno razporejena na najbolj kritičnih točkah, v največji možni meri preprečila nastanek večje škode oz. ponovitve črnega scenarija, kakršnemu smo bili priča ob katastrofalni ujmi 4. avgusta.

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve