Naslovnica / Napovedi in obvestila / Preventivni nasveti policistov: Nepridipravi in nesreče med prazniki ne bodo počivali
Simbolična fotografija

Preventivni nasveti policistov: Nepridipravi in nesreče med prazniki ne bodo počivali

Med prvomajskimi prazniki in počitnicami se nas veliko odpravi na krajše počitnice. Da bodo naše nepremičnine ostale varne med našo odsotnostjo, še pred odhodom od doma poskrbite za nekaj osnovnih zaščitnih ukrepov.

S preventivnim ravnanjem in zavarovanjem svoje lastnine lahko že sami precej zmanjšate priložnosti za izvršitev kaznivih dejanj in se izognete neljubim dogodkom, kot so vlomi v stanovanja, hiše, vozila, tatvine vozil ipd.

Zavarujte se pred vlomom v stanovanje ali hišo:

“Prilika dela tatu”. Vlomilec bo raje izbral tisto stanovanje ali hišo, kjer bo za izvršitev kaznivega dejanja najmanj ovir in tveganje za odkritje najmanjše. Stavba, v kateri ni nikogar, ker so stanovalci na primer na dopustu ali ki je očitno brez varovanja, bo bolj verjetno tarča vloma kot obratno. Posebno “vabljiva” za vlomilce so odprta vrata ali okna, razpoložljivo orodje za dostop (na primer zaboji, lestev, ki omogoča dostop do drugače nedosegljivih oken ipd.), vrtnarsko orodje, s katerim lahko vlomilec nasilno vlomi, zapuščene žive meje ali visoke ograje …Zato pred daljšo odsotnostjo z doma:

 • zaklenite vrata in zaprite okna,
 • predtem ne pozabite zapreti plina in vode ter izklopiti elektrike, predvsem na aparatih (da vam zaradi puščanja vode ali požara ne bo treba predčasno prekiniti dopusta),
 • vklopite alarmno napravo,
 • ključev ne puščajte na “skritih mestih”, kot so nabiralniki, predpražniki, lončki za rože ipd.,
 • ne puščajte doma dragocenosti in denarja (med dopustom raje najemite sef),
 • o svoji odsotnosti ne puščajte sporočil (na telefonskem odzivniku, na listikih, objave na socialnih omrežjih ?),
 • poskrbite, da bo videti kot da je nekdo vedno doma (naj vam prijatelj ali sosed redno prazni poštni nabiralnik, dviguje rolete; vgradite časovna stikala za samodejno prižiganje luči, odpovejte dostavo časopisov?.)
 • doma parkirana vozila zaklenite ter varno shranite dokumente in ključe, tudi rezervne,
 • ne puščajte orodja ali drugih priročnih sredstev v okolici hiše,
 • z vidnih mest umaknite vrednejše predmete,
 • povejte sosedom, kako ste dosegljivi,
 • zapišite si serijske številke vrednejših predmetov ali jih celo fotografirajte, po možnosti pa tudi označite (umetniške slike, nakit, tehnične predmete idr.).

Naj vaš avtomobil ne postane tarča tatov!

Naj vaše vozilo na parkirišču ne postane tarča tatov in vlomilcev. Parkirišča so poleti polna vozil ob večjih turističnih centrih, ob morju, gorah, toplicah in drugih turističnih krajih. Priprto okno zaklenjenega vozila je prava vaba za priložnostne tatove. Z malo truda in že v nekaj sekundah lahko odprejo vaše vozilo, v katerem imate morda mobitel, denarnico, torbico ali kovček … Tudi odvzemi motornih vozil so pogosti, zlasti tistih višjega cenovnega razreda ali slabše varovanih, parkiranih na neosvetljenih mestih, v odprtih garažah …Svoja vozila zato primerno zavarujte:

 • Izogibajte se parkiranju na slabo ali neosvetljenih ulicah ali parkiriščih.
 • V vozilih na vidnih mestih (policah, sedežih) ne puščajte denarnic, dokumentov, prenosnih računalnikov, dragih oblačil in drugih vrednih predmetov.
 • Zaprite vsa okna in vrata ter zaklenite vozilo in prtljažnik, pa tudi volan in pokrov posode za gorivo.
 • Vklopite alarmno napravo.
 • Prtljago naložite v vozilo tik pred potovanjem. Ne puščajte prtljage na strehi avtomobila, ki je parkiran zunaj, na prostem.
 • Ne puščajte ključev v avtomobilu brez nadzora (avtopralnice, na servisu …); preprečili boste ponareditev ključev in tatvino vozila.

Nikoli ne puščajte ključa v kontaktni ključavnici, tudi če zapustite vozilo le za hip.

Prometna varnost:

Večina se vas bo odpravila na pot do morja in druge turistične destinacije. Pred odhodom od doma preverite zastoje na cestah in mejnih prehodih, s seboj imejte zadostno količino tekočine, predvsem pa upoštevajte cestno prometne predpise, bodite strpni in zbrani za volanom, prilagodite hitrost vožnje in bodite na druge udeležence v prometu, predvsem kolesarje in motoriste. Srečno vožnjo.

Kolesarji in motoristi. V prvi vrsti poskrbite za lastno varnost sami – bodite vidni, prilagodite vožnjo razmeram na cesti in vašim sposobnostim, uporabljajte zaščitna sredstva in upoštevajte cestno prometne predpise, predvsem pa bodite pozorni na neprilagojeno hitrost, neupoštevanje prednosti, nepravilno stran in smer vožnje ter nepravilno prehitevanje.

Policijska uprava Ljubljana