Naslovnica / Črna kronika / Prevrnjen tovornjak na cesti prek Tuhinjske doline

Prevrnjen tovornjak na cesti prek Tuhinjske doline

Kamnik, 25.2.2015 – Nekaj minut po osmi zjutraj se je na regionalni cesti Kamnik-Ločica, v kraju Poreber v Tuhinjski dolini, prevrnil priklopnik s cisterno oz. silosom polnim mivke. Voznik tovornjaka je bil v nesreči poškodovan, s prisebnim ravnanjem, pa se je morda izognil tudi najhujšemu. K sreči je do nezgode prišlo med zimskimi počitnicami, saj je v neposredni bližini avtobusna postaja, na kateri je običajno, ravno v času nezgode, polno tukajšnjih otrok, ki čakajo na šolski avtobus.

Do nezgode je prišlo, predvidoma zaradi prehitre vožnje in spolzkega cestišča, malo pred prelazom »Kavran«, ki že dlje časa velja za eno izmed kamniških črnih prometnih točk. Šlo je namreč za domala identično prometno nesrečo kot v juniju leta 2010, ko se je na istem mestu prevrnil prav takšen priklopnik s cisterno in prav tako pristal na vrtu bližnje stanovanjske hiše.

nesreca-kavran5

Voznika tovornjaka, ki se je pri nesreči huje poškodoval, so reševalci Nujne medicinske pomoči Kamnik, ki naj ji bi, po nekaterih podatkih, kljub velikemu območju, ki ga pokriva, grozila celo ukinitev, odpeljali na zdravljenje v Ljubljano.

Voznik naj bi se, po pripovedovanju očividcev, najhujšemu izognil s prisebnim ravnanjem, saj naj bi se iz mesta voznika, ki ga je, ob drsenju po cestišču, povsem zmečkal udarec ob betonsko ograjo, vrgel na sopotnikov sedež ter s tem najbrž preprečil, da bi zadobil še hujše poškodbe oz. najhujše, saj se je uspel iz prevrnjenega in močno poškodovanega tovornjaka rešiti sam.

kavran-nesreca-tovornjak31

Gasilci zaščitili prizorišče in preprečili onesnaženje

Prizorišče nesreče so, kmalu po prejetem obvestilu, zavarovali kamniški gasilci. Vodja intervencije Janez Vavpotič je povedal, da so gasilci PGD Kamnik, v intervenciji jih je sodelovalo 17, poskrbeli za zavarovanje prizorišča, zaprli cesto in preusmerili promet.

kavran-nesreca-tovornjak71

Na prevrnjenem tovornjaku so najprej odklopili akumulator ter pričeli s prečrpavanjem nafte iz puščajočega rezervoarja. Ker se je že pred tem po cestišču razlila precejšnja količina nafte, so gasilci cestišče posuli z vpojnim sredstvom, v bližnji obcestni jarek pa namestili pivnike in pregrade, ki so preprečili nadaljnje onesnaževanje. Razlito nafto in onesnaženo zemljino so kasneje izčrpali in odstranili delavci podjetja Kemis, ki je ustrezno opremljeno in usposobljeno za posredovanje v tovrstnih primerih.

kavran-nesreca-tovornjak311

Že drugi prevrnjen tovornjak na vrtu

Lastnika vrta ob stanovanjski hiši, Joži in Ciril Zamljen, na katerega se je v nekaj letih že drugič prevrnil tovornjak poln mivke, sta povedala, da sta tovrstnih obiskovalcev vrta nekako že kar vajena. Odkar je cesta preurejena, je sicer nekoliko bolje, pred leti pa se je v enem samem letu na vrtu znašlo prek 90 različnih vozil. Še dobro se spomnita deževne nedelje izpred let, ko je na njun vrt v enem samem dnevu priletelo kar 7 vozil, da je njihova kmečka soba, spričo številnih ponesrečencev, spominjala na urgenco.    kavran-nesreca-tovornjak121

Joži Zamljen je ob tem še dodala, da je še sreča, da je do nezgode prišlo v času zimskih počitnic, saj je ob cesti, ravno v času, ko se je pripetila nezgoda, običajno polno otrok, ki gredo na avtobusno postajo v neposredni bližini, precejšno srečo, pa je imela tudi soseda, ki ravno v tistem času odpravljala od doma.

Zahtevno dvigovanje tovornjaka

kavran-nesreca-tovornjak421

Zaporo ceste je močno podaljšalo tehnično precej zahtevno dvigovanje prevrnjenega tovornega vozila. Na pomoč sta morali priskočiti kar dve specialni vozili s škripci, ki jima je nekoliko pomagalo še večje vlečno vozilo. Zahtevno dvigovanje in obračanje tovornjaka je zahtevalo kar nekaj truda, se je precej zavleklo, slednjič pa je trem vozilom s škripci, močno poškodovan tovornjak slednjič le uspelo spraviti nazaj na noge oz. gume.

S tem je bil končan zgolj prvi del odstranjevanja razbitin, saj je bilo tovornjak in cisterno oz. silos potrebno še naložiti in odpeljati s prizorišča, poskrbeti pa je bilo potrebno tudi za odvoz razsutega tovora in temeljito čiščenje ceste.

Cesta je bila ponovno prevozna šele v poznih popoldanskih urah.

Je »Tuhinjka« zaprta za tovorni promet, ali ne?

Nova prometna nesreča tovornjaka na tuhinjski regionalki utegne znova razplamteti strasti in polemike o tovornem prometu prek Tuhinjske doline. Tukajšnja cesta za težak tovorni promet zagotovo ni primerna, še vedno pa ni jasno, ali je cesta Kamnik-Ločica zaprta za tovorni promet, ali ne. Tukajšnji prebivalci so zaprtje ceste za tovorni promet, tudi s protestnimi notami in peticijami, zahtevali že večkrat, ampak vsa njihova prizadevanja so bila očitno zaman.

kavran-nesreca-tovornjak561

Na začetku ceste ob Plečnikovem mostu oz. za zadnjim semaforjem sicer še vedno stoji prometni znak, ki tovorni promet omejuje oz. prepoveduje, vendar ga očitno nihče ne upošteva, policijske kontrole tovornjakov na tej cesti pa so tako redke, da imajo lastniki tovornjakov bojda celo izračunano, da se jim, če policisti njihovega voznika dvakrat mesečno ustavijo in kaznujejo, še vedno bolj splača voziti preko Tuhinjske doline, kot pa da bi plačevali cestnino na avtocesti.

Varnostna problematika in ogroženost vseh udeležencev prometa na in ob regionalni cesti, ki vodi prek Tuhinjske doline, je tako, kot vse kaže, podrejena zgolj brezobzirni in kratkoročni ekonomski računici nekaterih posameznikov, čeprav podobne nesreče, kot se je primerila danes, na omenjeni cesti sploh niso redke. Tovrstnih primerov, ki so se zaenkrat, k sreči, povečini končale brez smrtnih žrtev, je bilo namreč v zadnjih letih precej oz. preveč. Uničenih je bilo že kar nekaj tovornjakov, da ne omenjamo nesrečnih voznikov, ki so v nesrečah zadobili hude poškodbe in trajne zdravstvene posledice.

K večji varnosti na sami cesti bi, v prvi vrsti, z doslednim upoštevanjem prometnih predpisov in razmer na cestišču, zagotovo lahko največ pripomogli sami vozniki tovornjakov. Njihovih rednih kršitev cestno prometnih predpisov, gledano zgolj iz materialnega vidika, morda celo lahko razumemo, nikakor pa jih ne moremo dopuščati, ali, bog ne daj, celo opravičevati. Pa ne, da bi želeli vse voznike metati v isti koš, ampak žal je v njihovih vrstah vse preveč posameznikov, ki s svojo vožnjo, predvsem s hitrostjo in agresivnim načinom vožnje, milo rečeno, res pretiravajo, kar v slabo luč meče tako ostale voznike, kot tudi podjetje katerega material vozijo. Seveda niso edini, kajti na omenjeni cesti je moč opaziti tudi številne tovornjake in priklopnike s tujimi registrskimi tablicami.

Najbrž bi bil že čas, da se, po vseh dolgoletnih polemikah in prometnih nesrečah, problematika tovornega prometa na tuhinjski regionalki slednjič le uredi na način, ki bo sprejemljiv, predvsem pa varen, za vse udeležence v prometu, kajti bistvena težava se ne skriva v vožnji tovornjakov, ampak načinu vožnje njihovih voznikov.

Upamo le, da nam na trajno rešitev ne bo potrebno čakati na novo prometno nesrečo, ki se bo končala s tragičnimi posledicami.

 

prevrnjen tovornjak1

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve