Naslovnica / KULTURA / Priden možic je postal graščak: Odprtje Kulturnega vrta Katzenberg

Priden možic je postal graščak: Odprtje Kulturnega vrta Katzenberg

S fanfarami in vsem drugim simpatično satirično-parodičnim teatralnim pompom, ki pritiče tako imenitnemu zgodovinskemu dogodku, je v smodnišničnem dvorcu včeraj odprl vrata Kulturni vrt Katzenberg, ki utegne v prihodnje odločilno zaznamovati kulturno in ustvarjalni utrip našega mesta.

Kulturni vrt Katzenberg je nov, nadvse zanimiv in obetajoč, navsezadnje pa tudi (pre)drzen projekt Gorana Završnika oz. ekipe Kulturnega društva Priden možic, ki so po petnajstih letih upravljanja Doma kulture Kamnik, domala preko noči, kot se pouličnemu teatru skorajda  spodobi, postali brezdomni ptički brez gnezda.

Ampak ne za dolgo, saj so si smelo in drzno ter ob precejšnjem razumevanju in sodelovanju lastnikov objekta, ki so jim dvorec zaupali v najem, zavetje poiskali v dober lučaj oddaljeni upravni stavbi smodnišnice, mogočnemu dvorcu Katzenberg, katerega najetih 70 grajskih soban, ki nudijo kakih 1800 kvadratnih metrov uporabnih površin, kanijo od kleti do podstrešja ter vse naokoli, napolniti s kulturo, umetnostjo in ustvarjalnostjo.

Ne meneč se za takšne »malenkosti« kot so kupi prahu in svinjarije, pomanjkanje vode in elektrike ter precej klavrno stanje stavbe, so že pred časom, kot pritiče že imenu njihovega društva, ob pomoči prijateljev,  pljunili v roke, se lotili udarniškega pospravljanja in čiščenja soban ter urejanja okolice. Že res, da jih čaka še veliko, zares veliko dela, ampak prvi in največji korak je bil storjen in včeraj popoldne je nastopil čas za slavnostno odprtje.

Slikovito zabaven pohod Katzenberga

 

Na včerajšnje vroče nedeljsko popoldne, nekaj pred četrto uro, se je, kot nekdaj delavci, pred nekdanjo smodnišnično vratarnico, ki podobno kot prenekateri artefakt bogate kamniške industrijske dediščine, živi zgolj še v bledečih spominih in fotografijah, zbrala prav lepa množica novih kulturnih dogodivščin željnih ter radovednih obiskovalcev, ki so se ob pomoči turistično-kulturnih vodičev, levo desno in malo naokoli, podali na zabavno pot »spominov in tovarištva« do dvorca Kaztenberg, med potjo pa, ob pomoči uličnih gledališčnikov, srečevali šaljivo groteskne prikaze zgodovinskih utrinkov in preroške napovedi skorajšnje kamniške prihodnosti, ki so krajšali soparno pot do prijetnega senčnega zavetja kulturnega vrta.

 

Slavnostno rezanje traku

Še preden pa so dobrovoljno oznojeni obiskovalci lahko vstopili v blagodejni hlad hodnikov mogočne stare stavbe, so morali prisluhniti neobhodnemu in s fanfarami napovedanemu gromoglasnemu balkonskemu nagovoru novodobnega graščaka Gorana Završnika ter zaničniškemu odmaševanju, s hudega duha in davek preganjajočim blagoslovom, ki ga je, za dolgoživost in zdravoživost Kulturnega vrta Katzenberg, podelil svečenik oz. prvi kenguru Andrej Rozman – Roza.

Precej po verskem obredu so ponovno zadonele fanfare in nastopil je vrhunec, slavnostno rezanje traku, ki se je, kot se za odprtje kulturnega vrta spodobi, z mogočnimi, četudi ne preveč hudo ostrimi vrtnimi škarjami, s katerimi je postregel, v prvega gostujočega kamniškega umetnika preoblečen vikinški potomec iz oddaljenih obal Baltskega morja.

Družinski kulturni piknik

Od vremena, poti, dogodivščin in radovednega pričakovanja dodobra razgreta množica obiskovalcev, ki se ob pri vstopu zgledno zvrstila pri brezplačne vstopnice deleči biljeterki, je slednjič le lahko vstopila v posvečeno hladne grajske hodnike ter se urno sprehodila do grajskega atrija, kjer je, od naporne poti utrujeno občinstvo, že čakala več kot dobrodošlo okrepčilo, ki ga nastopajoči v spremljevalnem kulturnem programu vendarle niso preveč motili, ampak kvečjemu pripomogli k ubrano ritmičnemu žvečenju in srkanju ter kramljanju, tako da je celo dogajanje, kot je bilo tudi namenjeno, spominjalo na en velik, lušten, predvsem pa nadvse sproščen piknik kamniške velike kulturne družine.

Ogled grajskih soban

Dodobra okrepčani in spočiti obiskovalci, ki so si v prijetnem zavetju grajskega atrija kaj hitro povrnili moči, so se nato podali na ogled grajskih soban v katerih je bilo, od kleti do podstrešja, moč najti raznovrstne ter ogleda vredne zanimivosti.

Med pajki v kleti oz. grajski ječi so se, predvsem v veselje otrok, naselili strašljivi zombiji, ki so se posvetili prašnemu urejanju arhiva, pritlične prostore so zasedla dela različnih umetnikov, tu so našli svoj prostor tudi fundus gledaliških kostumov, knjižnica in delavnica,

 

medtem ko bo nadstropje omogočalo tudi skromno bivanje gostujočih oz. rezidenčnih umetnikov, artistov in ustvarjalcev, ki se bodo, če bodo imeli voljo, lahko upehali tudi na fitnesu.

Bržkone se utegne v prihodnosti marsikaj zanimivega dogajati tudi na ogromnem podstrešju, na katerem bi se moglo, če že nič drugega, hkrati sušiti tudi nekaj tovornjakov klobas, četudi je včeraj s slemenske grede viselo nekaj povsem drugega.

Simboličen ognjemet za zaključek večera

Po pritrkavanju Katzenberških zvonov, ki so naznanili nadaljevanje kulturnega programa, so se obiskovalci iz potepanja po labirintu grajskih soban in hodnikov znova vrnili na vrt kjer so lahko prisluhnili nastopom različnih ustvarjalcev, nadvse simpatično odprtje, ki napoveduje pester nadaljnji ustvarjalni utrip, pa se je v zgodnje večernih urah, ob prepevanju in v siju video projekcije ter sijočih zadnjic kresničk, zaključilo z nostalgičnim minimalističnim ognjemetom, ko je v zrak poletela ena sama raketa, kakršne so nekoč delali tudi v smodnišnici.

Ker pravijo, da fotografija pove več kot tisoč besed, pa si lahko utrip včerajšnjega odprtja Kulturnega vrta Katzenberg, katerega delovanju bomo v prihodnje zagotovo namenili precej pozornosti tudi na naših spletnih straneh, lahko ogledate tudi v spodnji galeriji fotografij, nenazadnje pa lahko Katzenberg, v katerem izmed prihajajočih poletnih vikendov, obiščete tudi sami.

Odprtje Kulturnega vrta Katzenberg

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve