Naslovnica / Barve in okusi Kamnika / Prijetna, vendar žal bolj skromno obiskana Miklavževa tržnica

Prijetna, vendar žal bolj skromno obiskana Miklavževa tržnica

Na Glavnem trgu je dopoldne potekala Miklavževa tržnica, ki pa je, najbrž na račun precej zoprnega mraza, s svojo ponudbo v mesto privabila manj obiskovalcev, kot bi jih lahko pričakovali in si jih želeli premraženi prodajalci in ponudniki. Je pa zato današnji tržni dan z obiskom popestril tudi sam Miklavž s svojim spremstvom.

Stojnice današnjih ponudnikov na Miklavževi tržnici so bile kot vedno polne dobrot in zanimivih izdelkov, ki so lahko tudi prav lepa in izvirna darila, ampak vse kaže, da se večji del Kamničank in Kamničanov, namesto na tržnico, raje poda v prenatrpana kamniška nakupovalna središča, kjer je toplo, police pa za nameček polne cenenih izdelkov dvomljive kvalitete, ki pa vendarle prinašajo razne zvezdice, pike in druge navidezno mamljive ugodnosti.

miklavzeva-trznica-201625

Pa kaj bi to, pravi Miklavž že ve kje je potrebno nabaviti darila za pridne otroke, zato je danes obiskal tudi tržni dan na kamniškem Glavnem trgu, kjer so se mu prezebli prodajalci kar nekoliko zasmilili. Zato nagajivim parkeljnom ni pusti, da bi jim preveč nagajali, ampak je raje, brez zadrege, pri njih izbral še nekaj manjkajočih daril, pri čemer se mu ni bilo treba bati, da bi kupil darilo ali igračo sumljivega porekla. Denimo takšno, ki bi prišla izpod suženjsko izkoriščanih otroških rok, ki na različnih koncih sveta izdelujejo, sestavljajo in šivajo igrače, ki za drag denar povečini končajo v rokah tukajšnje razvajene in nemalokrat tudi vsega polne mladeži.

Letnemu času in skorajšnjemu prihodu Miklavža so šle danes, kot običajno, nekako najbolj v promet mesnine,  ter seveda ter seveda tudi različni pekovski in slaščičarski izdelki, med katerimi so, po pričakovanju, največ zanimanja vzbudili  rdečejezični parkeljni iz testa, kakršne so nekdaj, običajno skrivoma, pekle tudi naše babice in mame.

miklavzeva-trznica-201619

Na tržnem dnevu se je dalo mraz preganjati tudi s kuhanim vinom in domačimi žganicami, lepo pisana in pestra, pa je bila tudi izbira različnih daril in darilc.

Za pisano ponudbo današnje Miklavževe tržnice so poskrbeli: Kmetija Špeh, Kmetija Trebušak, Domače mesnine Soud, Kmetija Pr Anžič, Hiša slaščic Tarangela, trgovina Zlata ptička, Zavod pusti sledi, rokodelka Kati Spruk, Mojčine dobrote, rokodelka Marija Šmidovnik, Moja narava, Zavod Lithopolis, Figamaks in Kmetija Pr Kajet, svojo stojnico pa je imelo tudi ŠKD Sela, na njej pa so predstavili nedavno izdano pravljično knjigo Skrivnost Striborovega gozda, ki si jo je izmislil Tomaž Schlegl, z ilustracijami pa opremili kar otroci iz Sel.

 

Miklavž je s svojim spremstvom vse pridne otroke na Glavnem trgu obdaroval z bomboni, mu bomo pa pisali, naj Kamničankam in Kamničanom prinese tudi nekaj več dobre volje, da bodo v prihodnje bolj množično obiskovali kamniške tržne dneve ter z nakupi pri lokalnih ponudnikih podprejo lokalno pridelane in izdelane stvari, saj se utegne v nasprotnem zgoditi, da bodo vztrajni ponudniki, ki prihajajo na kamniške tržne dneve, počasi obupali.