Naslovnica / NOVICE / Proslava ob Dnevu upora proti okupatorju

Proslava ob Dnevu upora proti okupatorju

S slovesnostjo v parku Evropa pri Plečnikovi železniški postaji smo tudi v Kamniku obeležili današnji državni praznik Dan upora proti okupatorji.

dan upora 2016 4

Slavnostni govornik sinočnje slovesnosti je bil podžupan Igor Žavbi, ki je v svojem govoru opozoril na pomen aktivnega, vendar strpnega državljanstva ter se spomnil, da se s praznikom, ki se je nekdaj imenoval dan OF, danes spominjamo vseh borcev za svobodo in junakov, ki so se borili za svobodno Slovenijo, od tistih iz I. svetovne vojne, ki so pod vodstvom generala Rudolfa Maistra obranili dobršen del slovenskega ozemlja, do borcev Narodno osvobodilnega boja, ki so se uprli okupatorju in domačim izdajalcem ter pripadnikov Teritorialne obrambe in Slovenske milice, ki so se ob odcepitvi zoperstavili agresiji nekdanje Jugoslovanske ljudske armade.

dan upora 2016 16

Vabilu na slovesnost so se odzvali tudi številni gostje, predstavniki veteranskih organizacij, praporščaki in občani, ki se tovrstnih slovesnosti redno udeležujejo.

dan upora 2016 17

Prireditev v parku je bila popestrena z nastopom Mestne godbe Kamnik ter kulturnim programom v izvedbi Mladinskega centra Kotlovnica in udeleženci evropskega prostovoljskega projekta EVS, ki so ob spremljavi harmonikarja Jonasa Tomšiča pripravili priložnostni in mednarodno obarvan recital, župan Marjan Šarec, podžupan Igor Žavbi in predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Matevž Košir, pa so ob koncu slovesnosti k spomeniku revolucije položili venec.

dan upora 2016 19