Naslovnica / NOVICE / Prostovoljci Zavoda Oreli in OŠ Stranje so svoje delo predstavili v Državnem zboru RS

Prostovoljci Zavoda Oreli in OŠ Stranje so svoje delo predstavili v Državnem zboru RS

Ob Mednarodnem dnevu prostovoljstva, 5. 12., ki ga letos praznujemo že 33. leto, smo bili z našimi prostovoljci povabljeni v Državni zbor na sprejem. Na prijazno povabilo smo se odzvali in pripravili polurni program za poslance DZ.

V uvodnem nagovoru je predsednik Državnega zbora, mag. Dejan Židan, dejal, da mednarodni dan prostovoljstva – 5. december, opozarja na velik prispevek prostovoljk in prostovoljcev ter na pomen njihovega dela, in to ne le za ljudi, ki so v stiski, temveč za razvoj družbe kot celote. Dejal je, da so »vrata slovenskega parlamenta prostovoljkam in prostovoljcem vedno odprta, saj si želimo, da so prostovoljci navdih vsem drugim, da se prav tako odločijo za prostovoljstvo«.

Že v jutranjih urah je ušesa poslancev nežno pobožala glasba citer Tomaža Plahutnika in slovenska ljudska pesem Po vodi plava, ki sta jo zapeli prostovoljki Ana in Manca.

Delo prostovoljcev in model pomoči za starejše v Kamniku so podrobno predstavili direktorica Zavoda Oreli, Martina Ozimek in svetovalec mag. Roman Rener ter prostovoljke Janja, Tinkara, Lea, Patricija in Nika. Poudarili so, da se vzgoja za prostovoljstvo začne v družini in nato nadaljuje v osnovni šoli.

Prostovoljstvo pomeni prisluhniti sočloveku in ga podpreti, ko je v težavah.

Vsak človek, ki je v težavah, potrebuje vsaj enega človeka, da ga podpre. Da zmorejo podpirati in da to počnejo vsak dan, so naši prostovoljci že dokazali. Zavod Oreli je razvil mrežo na lokalni, regijski in mednarodni ravni, saj gradi na znanju, izobraževanju in izmenjavi dobrih praks. Na starost se je potrebno pripraviti, zato smo izvedli preko 50 modulov različnih izobraževanj. Prav tako smo pripravili sistem zgibank, ki starejšim pomagajo v posameznih situacijah (kako ravnati ob nastopu demence, skrb za zdravje, kako se vključiti v prostovoljno delo).

Ob koncu  naše predstavitve smo se z mladimi prostovoljci zahvalili za podporo vodstvu občine Kamnik in Osnovne šole Stranje, ki sta prepoznala pomembnost prostovoljstva  in podprla naše aktivnosti.

Predsednik Državnega zbora, mag. Dejan Židan, je poudaril, da »prostovoljstvo danes presega neposredno pomoč ljudem v stiski. Je izraz aktivne participacije v družbi, ki močno krepi skupne vrednote solidarnosti in zagotavlja medsebojno povezanost. Prispeva tudi k sodelovanju organizacij, skupin in posameznikov različnih generacij, še posebej v lokalnih skupnostih. Z nesebičnim delovanjem se prostovoljci odzovejo na potrebe v družbi, mnogim dajejo upanje in občutek varnosti.

 

Na tem mestu gre, tako mag. Židan, zahvala tudi njihovim mentorjem, staršem in voditeljem v lokalnih skupnostih, ki preko številnih dejavnosti in znanj, spodbujajo mlade, da postajajo aktivni državljani.

Del besedila in slikovnega gradiva je povzet po objavi na spletnem portalu Državnega zbora

(vir: https://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/)

Zavod Oreli

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve