Naslovnica / Napovedi in obvestila / Prvi Festival čemaža v Sloveniji bo v Termah Snovik

Prvi Festival čemaža v Sloveniji bo v Termah Snovik

Spomladansko sonce vabi, da se sprehodimo po prebujajoči se naravi. Če nas pot zanese v bukov ali hrastov gozd, bomo skoraj gotovo naleteli na gosto čemaževo preprogo z vonjem po česnu. Vendar previdno pri nabiranju čemaža. Preden se s košaro odpravimo v gozd, da bi vanjo nabrali čemaž, se moramo z njim dodobra seznaniti.  

Na prvem Festivalu čemaža v Sloveniji, ki bo potekal 14. in 15. aprila v Termah Snovik, bo glavna tema varno nabiranje in raba čemaža v kulinariki.

V soboto dopoldne se bodo zvrstila predavanja na temo pravilnega nabiranja čemaža. Razstrupljevalno čemaževo kuro s knajpanjem samo še okrepimo, zato bodo predstavljeni tudi načini razstrupljanja s knajpanjem. V času kosila bodo predstavljene čemaževe jedi. V popoldnaskem času pa nas bo v gozd popeljal poznavalec samoniklih rastlin Dario Cortese. Pokazal bo kako ločimo čemaž od strupenih rastlin in predstavil še druge užitne samonikle rastline.

V nedeljo bo zdravilne učinke in načine uporabe čemaža v kulinariki predstavila Marija Merljak. Praktične delavnice za izdelavo čemaževega pesta in tinkture bo vodila zeliščarka Jožica Bajc Pivec. Temu pa bo sledila zabavna čemaževa štafeta. Nagradno tekmovanje v katerem se bodo pomerile ekipe v nabiranju čemaža in pripravi čemaževega pesta. Prijave zbiramo na events@terme-snovik.si.

Čemaž ali medvedji luk pozimi speče živali predrami iz globokega spanja, s pridom nabiramo tudi ljudje. Njegovo zdravilnost in prečiščevalno moč so poznali že Rimljani, ki so mu pripisovali več zdravilnih učinkov kakor česnu. Ta znanja so se prenašala iz roda v rod, danes pa pozitivne učinke čemaža dokazuje tudi sodobna znanost. Raziskave so razkrile, da čemaž vsebuje alicin, ki deluje kot naravni antibiotik. Vsebnost žveplovih spojin in klorofila daje čemažu močan razstrupljevalni učinek in pomaga v boju proti parazitom. Bogat je s kalijem, ki pomaga pri krvno-žilnih obolenjih. Visoka vsebnost mangana in cinka pa poživlja prebavo in krepi imunski sistem.

Škoda bi bila, da bi tako okusno in zdravilno zelišče ostalo v gozdu nenabrano zaradi nepoznavanja. Zato vas vabimo, da na Festivalu čemaža v Termah Snovik spoznate vse o čemažu.

Martina Klodič, Terme Snovik