Naslovnica / NOVICE / Prvi potrjeni pacient s koronavirusom ni iz Kamnika

Prvi potrjeni pacient s koronavirusom ni iz Kamnika

Danes zvečer je bil v Sloveniji odkrit oz. potrjen prvi primer okužbe s koronavirusom, po naših informacijah pa naj bi omenjeni pacient ne prihajal iz Kamnika oz. njegove bližnje okolice.

Kot je v izjavi za javnost povedal Aleš Šabeder, minister za zdravje vlade v odhajanju, naj bi pacient, po informacijah, ki jih ima ministrstvo do sedaj, v Slovenijo prišel prek Italije iz Maroka. Danes je obiskal svojega osebnega zdravnika, ki pa ga je, glede na to, da je kazal vidne znake obolevnosti za koronavirusom, poslal na Infekcijsko kliniko UKC Ljubljana, kjer so po testiranju ugotovili, da je njegov vzorec pozitiven.

Informacije iz katerega slovenskega kraja prihaja prvi pacient okužen s koronavirusom Ministrstvo za zdravje zaenkrat sicer še ni izdalo, po naših trenutnih informacijah pa naj bi pacient ne prihajal iz Kamnika oz. iz krajev na Kamniškem. Omenjeno informacijo smo preverili tudi pri Sašu Rebolju, direktorju Zdravstvenega doma Kamnik, ki nam je sporočil, da z Ministrstva za zdravje informacije, od kod je pacient, sicer še ni sporočilo, da pa sam zaenkrat nima podatka o tem, da bi bil danes zvečer na Infekcijsko kliniko napoten kak pacient iz Kamnika.

Pristojne službe so v zvezi s prvim potrjenim primerom okužbe s koronavirusom že sprožile namenske protokole, pri čemer je poseben poudarek na iskanju oseb s katerimi je bil pacient v rizičnem stiku. Okužena oseba naj bi bila oseba v stiku s precejšnjim številom ljudi, kar pa ni nič nenavadnega, saj je, kot je povedala Maja Sočan z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, od vrnitve pacienta domov, do obiska zdravnika in Infekcijske klinike, minilo nekaj dni.

Ne glede na to, da se je koronavirus pojavil tudi na območju Slovenije, je panika sicer nepotrebna, dobrodošla pa je previdnost. Zato najbrž ni odveč še enkrat ponoviti, da v primeru suma okužbe ne prihajate k zdravniku in ne vstopate v Zdravstveni dom, ampak svojega zdravnika pokličite po telefonu oziroma, če ste uporabnik storitev Zdravstvenega doma Kamnik, ob njegovi odsotnosti na telefonsko številko 01 8318 600 ali 01 8318 715.

 

Za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2 je priporočljivo upoštevati vsakodnevne preventivne ukrepe.

Pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 je tako kot pri drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe:

  • Izogibamo se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
  • Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
  • V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.
  • Upoštevamo pravila higiene kašlja.
  • Redno si umivamo roke z milom in vodo.
  • V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost alkohola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.
  • Glede na trenutno epidemiološko situacijo splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna.
  • V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.