Naslovnica / NOVICE / Prvomajska pravljica je stala 6.825 evrov

Prvomajska pravljica je stala 6.825 evrov

Prvomajska pravljica je mimo, na lani »osvobojenem« Starem gradu pa, vsaj zaenkrat, še vedno ni moč popiti niti čaja.

Na današnji dan pred letom dni je Občina Kamnik, po večletnem pravdanju z nekdanjimi najemniki, v svoje roke znova prejela ključe Starega gradu, kjer pa kljub temu, da je od »osvoboditve« razgledne točke nad mestom minilo že leto dni, še vedno ni moč popiti niti čaja. Prostori objekta na Starem gradu so bili ob prevzemu v presneto klavrnem stanju, vendar se je, vsaj zunanja podoba, ob pomoči številnih prostovoljcev, ki so lanskega 16. maja podrli palisade ter pomagali očistiti objekt in okolico, bistveno spremenila, v osvoboditeljsko-čistilnem zanosu pa se je zbudilo upanje, da bo Stari grad že kmalu ponovno oživel.

ciscenje_stari_grad277

Čistilna pravljica s “kresovanjem” 16. maja lani.

Žal se to ni zgodilo, saj je leto dni očitno premalo časa, da bi Občina Kamnik, kot lastnica gradu, uspela tam gori vzpostaviti vsaj zasilno ponudbo. To najbrž kaže na to, da odgovorni na občini očitno še ne vedo kaj točno bi z »osvobojenim« gradom sploh počeli, oz. kako bi se oživljanja Starega gradu sploh lotili. Izgovori, ki jih je moč občasno slišati, se vrtijo predvsem okrog dotrajanosti stavbe, ki bi zagotovo potrebovala temeljito prenovo, vseeno pa stanje ni tako slabo, da bi se ne moglo, če (še) ni denarja za kak večji poseg, začasno oz. v prehodnem obdobju, zasilno in skromno urediti vsaj spodnjega prostora nekdanjega gostišča. Najbrž bi bilo potrebno najti zgolj pravega človeka.

Za zelo lep primer, da je moč dobro delati tudi v skromnejših pogojih, kot trenutno vladajo na Starem gradu, se je potrebno ozreti zgolj na sosednji hrib, proti Svetemu Primožu, ki je kljub skromnim razmeram, po zaslugi zagnanega in prijaznega oskrbnika tamkajšnje okrepčevalnice Petra Uršiča, ob pomoči gostilne Pri planinskem orlu, postal ena izmed najbolj prepoznavnih in obiskanih izletniških in turističnih točk, ne le v občini, ampak tudi širše.

sv.primoz

Sveti Primož nad Kamnikom je lahko zgled, da je moč dobro delati tudi v skromnih razmerah.

Ampak takšno zagnanost bi na kamniški občini najbrž težko našli, zato so približevanje obletnice »osvoboditve« gradu ter vse pogostejša in glasnejša vprašanja občanov, ki ne razumejo, da se na Starem gradu še vedno nič ne dogaja, pripeljala do povsem politične odločitve, da se letos na Starem gradu organizira praznovanje 1. maja, ki se je na predvečer praznika tam gori obeleževal že nekdaj. Ideja bi bila zagotovo povsem simpatična in dobro sprejeta, če ne bi kamniških občinskih velmož pri načrtovanju nekoliko zaneslo, saj so se arogantno odločili konkurirati tradicionalnemu delavskemu srečanju v Kamniški Bistrici, ki se ponaša s skorajda stoletno tradicijo, kar je, bržčas povsem upravičeno, dvignilo tudi precej prahu in negodovanja.

Da so se »oživljanja« gradu lotili z napačnega konca, bi morda lahko razbrali že iz odziva kamniških gostincev, saj se nihče izmed njih ni odzval povabilu za oddajo ponudbe za nudenje gostinskih storitev, tako da je prvomajski golaž, po 7 evrov za porcijo, kot posmeh prazniku dela, ponujala francoska multinacionalka Sodexo, ki je širom sveta, kot je moč zaslediti na spletu – https://en.wikipedia.org/wiki/Sodexo, zaradi očitanega izkoriščanja delavcev, deležna številnih kritik ter celo množičnih protestov in bojkotov. Morda nam je lahko v tolažbo, da tokrat kaj prida najbrž niso zaslužili, če sploh.

stari grad 1. maj

Veselica na Starem gradu kmalu po proslavi. Že kmalu zatem, pa je bil šotor skoraj prazen.

Prireditve na Stari grad namreč niso privabile toliko obiskovalcev, kot bi jih lahko, oz. kot bi jih bilo morda pričakovati, kar gre v največji meri pripisati slabemu vremenu, najbrž pa tudi dejstvu, da se Kamničani nič več ne pustijo tako zlahka ujeti na politične limanice. Po svoje je to kar škoda, kajti pravljično-ognjeni program na predvečer prvega maja je bil povsem simpatičen, medtem ko smo osrednjo prireditev oz. prvomajsko proslavo, ker je bila ob istem času kot v Kamniški Bistrici, žal zamudili, saj smo na prizorišče prišli šele ob njenem koncu. Ampak že hiter pogled na prizorišče je dal vedeti, da je bilo na Starem gradu prvega maja najbrž več organizatorjev in nastopajočih, kot pa obiskovalcev, pa še ti so se, spričo neprijaznega vremena, povečini zelo hitro razšli, tako da je skupina Špica veselico igrala bolj sama sebi. Zato bi najbrž lahko rekli, da se prvi občinski poskus »oživitve« Starega gradu ni ravno najbolje posrečil. Še posebej ne, če vzamemo v ozir ves vloženi trud in nenazadnje tudi vse stroške organizacije prireditve, zato se nadejamo, bo prihodnjič bolje. Še posebej, ker je moč zaslediti, da naj bi se nekaj začelo na gradu dogajati že to poletje.

pravljice stari grad 40

Za boljšo predstavo o stroških, ki so povezani z organizacijo tovrstnih prireditvev, smo Občino Kamnik zaprosili za stroškovnik prireditev na Starem gradu. Iz stroškovnika, ki so nam ga posredovali danes, je moč razbrati, da je organizacija Prvomajske pravljice na Starem gradu stala 6.825,24 €. Pri tem niso vključeni morebitni stroški (prazničnega) dela zaposlenih na Zavodu za turizem in šport Občine Kamnik in občinskih redarjev, verjetno pa je potrebno od vsote odšteti še 600 €, kolikor jih je moral organizatorjem plačati gostinski ponudnik.

 

STROŠKOVNIK PRIREDITEV NA STAREM GRADU

Sobota, 30. april cena z ddv
ob 20:00 pravljice ob ognjenem ambientu 50,00 €
ob 21:00 prižig gorečih sodov na Starem gradu in v vidnih tovarnah 100,00 €
ob 21:30 Za zdele Melisa, Rok in Marjan Spruk 600,00 €
Nedelja, 1. maj
ob 11:00 Pravljice in misli o delu, delavstvu in domovini, Ljudske pevke Predice 150,00 €
ob 11:30 Govor župana 0,00 €
ob 12:00 Mestna godba Kamnik in Društva kamniških mažoretk Veronika 0,00 €
ob 13:00 Skupina Špica 600,00 €
otroške delavnice (zaradi slabega vremena ni bilo izvedeno) -100,00 €
tehnična oprema 200,00 €
tonski mojster 100,00 €
najem wc kabin 194,05 €
varovanje 2 dni,  varnostniki in reditelji in načrt varovanja 1.991,80 €
usmerjevalne ograje 0,00 €
UE KAMNIK prijava prireditve 0,00 €
gasilci 0,00 €
reševalno vozilo 337,50 €
oblikovanje oglasa 64,00 €
tisk transparenta in plakatov 329,40 €
izobešanje transparenta 210,00 €
objava v Kamničanki, Kamnik Info 413,00 €
zavarovanje odgovornosti 197,19 €
aranžma z nageljni 98,00 €
avtobus 500,00 €
fotograf 0,00 €
ZABOJNIKI ZA SMETI- PUBLICUS, 2 EMBALAŽA, 1 OSTALO 50,00 €
ŠOTOR 20*6m 740,30 €
  SKUPAJ 6.825,24 €

In koliko je stala prvomajska proslava v Kamniški Bistrici? Davkoplačevalce najbrž prav nič. Nageljne so zagotovili člani Delavske zveze SD, program so izvedli člani DKD Solidarnost, Godba Stranje je prišla na lastno pobudo, stroške tria Domačini, ki so zaigrali po koncu slovesnosti, pa je pokril tamkajšnji planinski dom.