Naslovnica / Pavliha / Publifox: Skrb za kamniške smeti je zaupana lisicam

Publifox: Skrb za kamniške smeti je zaupana lisicam

Po zgledu občinskih kravjih redark na Veliki planini, so skrb in nadzor nad komunalnimi odpadki in ekološkimi otoki v dolini prevzele lisice.

Poročali smo že, da so se urejanja kaotičnega prometa na Veliki planini lotile kar krave, ki brez usmiljenja kaznujejo vse tiste, ki se na prelepo planino podajajo z avtomobili in uničujejo njihove pašnike.

Velikoplaninska redarka pri urejanju prometa oz. žvečenju brisalca.

V naše uredništvo smo prejeli ekskluziven posnetek ene izmed kravjih redark, ki je namesto kazni, na pašniku parkiranemu vozilu, za kazen pojedla kar del zadnjega brisalca ter se pri tem celo zadovoljno oblizovala, s čemer je bržkone hotela reči: »Če mi boš ti uničeval pašo, ti bom jaz požrla avto!«

 

Lisice smetarke

Živalska iniciativa skrbi za okolje, pa se je iz Velike planine preselila tudi v dolino. Še isti dan, ko smo poročali o neusmiljenih kravjih redarkah, smo namreč v bližini enega izmed ekoloških otokov opazili prav nič plašno zvitorepko, ki je ob malici bdela nad nepravilno odloženimi odpadki.

Kot je lisička, ki ji je najbrž ime Publifox, dejala v izjavi za javnost, se nadeja, da jo bodo pristojni občinski organi, če že ne morejo poskrbeti za pogostejši in bolje organiziran odvoz smeti, že v kratkem opremili tudi z redarsko čepico, da bo lahko vsakega nemarneža, ki bo na ekološkem otoku nepravilno odlagal odpadke, ugriznila v nogo, največje nemarneže pa okužila tudi s steklino.

Lisičja smetarka s prižganimi rotacijskimi lučmi.

Pri tem si nadeja tudi pomoči lokalnih podgan, če pa tovrstni ukrepi ne bodo zalegli, pa bo na pomoč poklicala tudi botra medveda.