Naslovnica / NOVICE / Razburjeni lastniki in najemniki lokalov v središču Kamnika

Razburjeni lastniki in najemniki lokalov v središču Kamnika

Prenova dela mestnega središča povzroča kar nekaj težav in preglavic. Zaradi del, ki bodo predvidoma potekala celo poletje, se pritožujejo tako nekateri občani, ki živijo v bližini gradbišča, še bolj pa tudi prizadeti lastniki in najemniki lokalov, ki jim dela onemogočajo normalno poslovanje.

Lastniki in najemniki lokalov med sodiščem in pošto, kjer so se v začetku tedna začela obnovitvena dela, so svoje nejevoljo precej glasno izražali še pred samim začetkom del, kar pa je v največji meri pripisati predvsem slabi obveščenosti glede poteka del. Odgovornim na Občini Kamnik namreč močno zamerijo, da še pred začetkom prenove ni sklicala skupnega sestanka, na katerem bi prizadetim lastnikom in najemnikom lokalov ter tudi stanovalcem, postregli s podrobnostmi glede prenove ter obenem prisluhnili tudi njihovim pomislekom in predlogom.

Sestanek na občini

Nezadovoljstvo je z zaporo mestnega središča, ki je povzročilo kar nekaj zmede, ter začetkom del samo še naraslo, zato so se slednjič, na pobudo in vztrajanje najemnikov lokalov, zganili tudi na Občini Kamnik in v sredo, 13. junija 2017, sklicali skupni sestanek, na katerega so bili, kot v sporočilu navaja Občina Kamnik, vabljeni »najemniki in lastniki lokalov na Glavnem trgu ter drugi zainteresirani občani«.

Ker o sestanku, ki bi se ga z veseljem udeležili tudi sami, nismo bili seznanjeni, smo Občino Kamnik zaprosili za kratek povzetek poteka, ugotovitev in sklepov sestanka, na naše zaprosilo pa smo prejeli odgovor, ki se glasi:

»V torek, 13. junija 2017, so župan Marjan Šarec, predstavniki občinske uprave, predstavniki izvajalca del Gradnje Žveplan d.o.o. in predstavnik nadzora najemnikom in lastnikom lokalov na Glavnem trgu ter drugim zainteresiranim občanom predstavili projekt rekonstrukcije Glavnega trga.

Predstavitev projekta je bila sklicana na pobudo najemnikov lokalov, da se jim predstavi sam projekt in odgovori na njihova vprašanja. V uvodnem nagovoru je župan Marjan Šarec pozdravil vse navzoče in pojasnil razloge, zaradi katerih je občina Kamnik pristopila k rekonstrukciji Glavnega trga. Glavni razlog je v tem, da je podjetje Elektro Ljubljana pridobilo gradbeno dovoljenje za gradnjo VN 20kV omrežja, ki bo povezalo transformatorske postaje v samem mestnem središču. Zaradi tega se je tudi občina Kamnik odločila, da sočasno obnovi vso komunalno infrastrukturo v samem mestnem središču na način, da bo zagotovljena nemotena oskrba prebivalcev in poslovnih subjektov v mestnem središču. Obenem bodo s soglasjem ZVKD enota Kranj zamenjani vsi finalni tlaki, zaradi česar bo samo mestno jedro dobilo nov, lepši videz, površine namenjene turistom, pešcem in najemnikom lokalov pa bodo večje in razširjene.

V nadaljevanju so predstavniki občinske uprave natančno predstavili terminski plan gradnje, pojasnili kaj vse bo prenovljeno, pojasnili na kakšen način potekajo začasni obvozi oziroma kakšen je prometni režim v času gradnje. Povedali so, da se pogodbeni rok za izvedbo vseh del izteče konec meseca avgusta.

Najemnike oziroma lastnike lokalov je zanimalo predvsem na kakšen način se bo vršila dostava, ali je mogoče z deli končati pred pogodbenim rokom, ali lahko pričakujejo nadomestilo za morebitni izpad prihodkov v času gradnje ter kako bo s prekinitvami dobave vode in elektrike. Želeli so tudi dodatno zaščito gradbišča pred prahom in padajočimi kamenjem, kar je izvajalec upošteval in povedal, da bo dodatno namestil na varovalno ograjo še geotekstil. Predstavniki občinske uprave, izvajalca in nadzora so odgovorili na zastavljena vprašanja glede dostave, glede skrajšanja roka izvedbe del je izvajalec pojasnil, da bo naredil vse, da bodo dela čim prej zaključena.

Zaradi tega razloga bodo delali od 7. do 19. ure in tudi ob sobotah ter po potrebi tudi ob nedeljah. Glede izpada dohodka so predstavniki občinske uprave odgovorili, da teh sredstev v proračunu občine Kamnik ni načrtovanih in da jih občina ne namerava izplačati. Po drugi strani bi lahko občina lastnikom izdala odločbe o komunalnem prispevku, ker bo zgrajena nova komunalna infrastruktura in obnovljeni vsi komunalni priključki do objektov. Vendar tudi tega občina ne bo storila, ker je vsa sredstva za izvedbo del zagotovila z rebalansom občinskega proračuna. Glede morebitnih prekinitev dobave vode bodo lastniki in najemniki lokalov pravočasno obveščeni, in sicer po dogovoru vsaj 48 ur pred prekinitvijo. Udeleženci predstavitve so razpravljali tudi glede prometne ureditve, bilo jim je pojasnjeno, da se ta lahko po potrebi tudi delno spremeni, v kolikor bodo za to utemeljeni razlogi. Na koncu je bilo udeležencem tudi pojasnjeno, da se lahko v primeru težav, kadarkoli obrnejo na predstavnike izvajalca, ki ima začasno pisarno urejeno v gradbiščnem zabojniku na parkirišču za policijo ali na predstavnike občinske uprave. Vsako težavo bomo s skupnimi močmi in v dogovoru poizkušali tudi rešiti.«

Razburjenje ne pojenja

Po besedah nekaterih sogovornikov iz vrst najemnikov in lastnikov lokalov, ki so se udeležili sestanka in s katerimi smo govorili, pa se nezadovoljstvo kljub sestanku še vedno ni poleglo. Prej nasprotno, saj vodstvu in odgovornim na občini očitajo nerazumevanje, neupoštevanje ter nerazumljivo vzvišenost in nedopustno aroganco s katero se lotevajo reševanja njihove problematike.

Najemniki in lastniki lokalov Občini Kamnik zamerijo predvsem to, da jih o nameravanih delih ni pravočasno obvestila. Vsaj kak mesec ali dva prej, ne pa šele domala tik pred začetkom del, saj jim s tem sploh ni dala časa in možnosti, da bi se na vse skupaj pripravili, obvestili svoje stranke in dobavitelje, izdelali obvestilne table…, ali pa, glede na to, da je v Kamniku kopica praznih lokalov, svoje lokale začasno celo preselili. Zaradi del bodo nekateri izmed njih ob glavnino zaslužka, vseeno pa bodo morali v tem času plačevati najemnino in stroške za lokale, prispevke, davke…, zato so prepričani, da bi bili upravičeni tudi do odškodnine.

Še posebej pa lastniki in najemniki lokalov ne razumejo tega, zakaj bodo dela na razmeroma kratki ulici potekala kar dva meseca in pol, zato pričakujejo, če že ne kar zahtevajo, da se dela izvede hitreje, v najkrajšem možnem času.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve