Naslovnica / KULTURA / Razstava o kamniškem poštenem kapitalistu, tovarnarju Tonetu Knafliču

Razstava o kamniškem poštenem kapitalistu, tovarnarju Tonetu Knafliču

Na gradu Zaprice je bila sinoči odprta razstava o tovarnarju Tonetu Knafiliču, ki jo je avtor razstave Marko Kumer naslovil »Zgodba poštenega kapitalista«.

Razstava, ki bi jo lahko uvrstili v sklop »komemoracij« za nekdanjo kamniško industrijo, je posvečena kamniškemu industrialcu in lastniku nekdanje kamniške usnjarne Tonetu Knafliču, ki je med svojimi delavci veljal za poštenega in priljubljenega delodajalca.

tone knaflic 3

Iz majhne usnjarne, ki je začela delovati leta 1924, je Tone Kanaflič razmeroma hitro uspel razviti uspešen industrijski obrat, ki je že v letih pred drugo svetovno vojno zaposloval okrog 120 delavcev, po povojni nacionalizaciji, pa je iz nekdanje Kanfličeve tovarne nastal UTOK, ki je bil kasneje, po osamosvojitvi, eden izmed prvih kamniških industrijskih obratov, ki je postal ena izmed prvih žrtev pohlepa tradicije in s porušitvijo objektov tudi za vedno izbrisan z zemeljskega obličja.

 

Po pozdravnem nagovoru mag. Zore Torkar, direktorice Medobčinskega muzeja Kamnik, sta razstavo ter življenje in delo Toneta Knafliča, ob sinočnjem dobro obiskanem odprtju razstave, ki so jo obiskali tudi nekateri Knafličevi potomci, s kratkim predstavitvenim recitalom in pomočjo projekcije, predstavila avtor razstave Marko Kumer ter  Katarina Kumer, razstavo pa je uradno odprl župan Marjan Šarec.

tone knaflic 8

Še več o življenju in delu Toneta Knafliča, pa bo moč prebrati v novi številki Kamniškega zbornika, ki uradno izzide jutri in katerega še vroč izvod je urednica Marjeta Humar, na sinočnjem odprtju podarila Knafiličevi hčeri.