Naslovnica / KULTURA / Razstava o stropu cerkve sv. Petra na Svetem Primožu nad Kamnikom

Razstava o stropu cerkve sv. Petra na Svetem Primožu nad Kamnikom

Strop cerkve sv. Petra na Svetem Primožu je najstarejši ohranjen lesen strop v Slovenji, ki sodi v sam vrh srednjeevrospkega prostora glede na svojo motiviko, izbor barv in načina obdelave.

V petek, 21. junija 2024, je bilo v Samostanu Mekinje odprtje razstave Poslikan lesen strop iz cerkve sv. Petra na Svetem Primožu pri Kamniku. Razstavo so organizirali Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Javni zavod za kulturo Kamnik in Občina Kamnik. Odprtja so se med drugim udeležile podžupanja Občine Kamnik Romana Učakar, vodja projekta razstave iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, iz območne enote Kranj, magistra Maja Avguštin ter direktorica Javnega zavoda za kulturo Kamnik Irena Gajšek. Po razstavi je navzoče popeljal vodja konzervatorskih restavratorskih posegov Vito Dolničar, ki je med razlago odkril marsikatero skrivnost, kako so se lotili in na koncu izpeljali restavriranje najstrejšega ohranjenega lesenega poslikanega stropa na Slovenskem.

Podžupanja Romana Učakar je izrekla vsem dobrodošlico v prelepem srednjeveškem Kamniku in dejala: »V naši sredini lepo pozdravljam vodjo projekta razstave iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, iz območne enote Kranj, magistro Majo Avguštin, in se ob tem zahvaljujem soorganizatorju razstave, Javnemu zavodu za kulturo Kamnik in direktorici gospe Ireni Gajšek za današnje gostoljubje, tu v čudovitem samostanu Mekinje, kamor je razstava pripotovala iz Ljubljane in bo na ogled do decembra. Se pa veselim, da bom poslikan strop videla tudi v živo na Svetem Primožu, ki je naš priljubljen romarski in pohodniški kraj.«

Poslikan lesen strop je pomemben del naše kulturne dediščine

Znana romarska cerkev sv. Petra nad Primožem v svoji notranjosti skriva najstarejše ohranjen poslikan lesen strop v Sloveniji, ki sodi v sam vrh srednjeevrospkega prostora glede na svojo motiviko, izbor barv in načina obdelave. Vodja projekta razstave iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, iz območne enote Kranj, magistra Maja Avguštin je poudarila, da ne gre za lokalno zgodbo, ampak za izjemno pomemben strop, ki ima svoje sorodnike v Nemčiji, Avstriji, Franciji in drugod. Leseni strop odlikuje pretanjena risba šablon, motivna raznolikost, ki posega v zakladnico prapodob, in tehnična doslednost. V zadnjih desetletjih je bil v slabem stanju s težkimi poškodbami, ki so jih povzročile vlaga, insekti, s preperelimi deli, a strokovnjakom iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije je v sedmih letih uspela prava mojstrovina. Po tehtnem razmisleku so sklenili, da niso konservirali le poslikave, ampak so izvedlli barvno rekonstrukcijo prvotne poslikave z ohranjanjem vseh še ohranjenih delov prvotne poslikave. Na razstavi je predstavljen celoten postopek procesa od demontaže in transporta do ponovne montaže na cerkveni strop. Razstavljena je tudi kopija stropa v razmerju 1:3. Biotehnična fakulteta Univerze v Ljubljane je tudi opravila raziskavo starosti lesa, in ugotovili so, da gre v celoti za les smreke, les pa je bil posekan do leta 1479. Pomeni, da je bil strop sušen in poslikan med letoma 1480 – 1481.

V samostanu Mekinje bodo imeli po razstavi občasna vodenja. Razstava bo odprta vsak dan med delavnikih, od 8. do 15. ure. Cerkev Sv. Petra na Svetem Primožu je trenutno zaprta zaradi obnovitvenih del, a kot obljubljajo strokovnjaki, bo lesen poslikan strop kmalu na ogled v živo.

Besedilo in fotografije: Občina Kamnik

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve