Naslovnica / NOVICE / Razstava rož iz krep papirja na Vranskem

Razstava rož iz krep papirja na Vranskem

Ta vikend se je na Vranskem odvijala 3. vseslovenska razstava rož iz krep papirja, ki so se jo udeležile tudi kamniške ohranjevalke stare ljudske ročne spretnosti.

Na razstavi, ki jo je že tretjič zapored, ob pomoči Občine Vransko, organiziralo neformalno društvo Rožce, se je s svojimi izdelki predstavilo okrog sto razstavljal iz cele Slovenije.

Stojnice v tamkajšnji športni dvorani so zažarele v čudovitih cvetovih in cvetnih aranžmajih iz krep papirja, ki so jih včasih, ko še ni bilo cvetličarn, in ko se cvetje še ni vozilo z letali iz drugih koncev sveta, izdelovali v domala vsakem domu, zdaj pa to staro ljudsko ročno spretnost ohranjajo le še nekatere prizadevne posameznice.

roze_krep11

 

Na sobotni otvoritveni slovesnosti je izdelovalke rož iz papirja in obiskovalce nagovoril župan občine Vransko Franc Sušnik, samo razstavo, ki je bila deležna tudi blagoslova župnika Janeza Turineka, pa je odprla direktorica Etnografskega muzeja Slovenije, Bojana Rogelj Škafar.

V veselem ter s pesmijo prežetem vzdušju si je razstavljene izdelke ogledalo precejšnje število obiskovalcev, ki so imeli hkrati priložnost, da se izdelave rožic iz krep papirja naučijo tudi sami.

cvetje_krep1

Barve Kamnika sta na razstavi s svojimi izdelki zastopali Dragica Vrhovnik iz Tunjic ter Simona Ručigaj iz Kamnika. Dragica je po starih predlogah izdelala nov cvetlični venec za vaško kapelico ter velikonočno dekoracijo za dom, Simona, pa je izdelala in pripravila čudovite šopke in cvetlične aranžmaje.

Obiskovalci so bili nad razstavljenimi izdelki navdušeni, še pomembnejše pa je, da se z medsebojnim druženjem, spoznavanjem in izmenjavo izkušenj izdelovalk cvetja iz papirja, ta stara, lepa tradicija in ročna spretnost ohranja še naprej.